Turist MORT în Munții Făgăraș

În data de 10 noiembrie, salvatorii montani din cadrul echipei Victoria în colaborare cu Jandarmeria montană au pornit în căutarea unui turist pe care familia l-a dat dispărut. În jurul orei 14.00, acesta a fost găsit la altitudinea de 1900 metri, pe versantul nordic al Vârfui Viștea, decedat ca urmare a căderii de la înălțime.

Salvatorii au solicitat transport aerian, vremea fiind bună în zona montană, însă ceaţa persistentă de la baza muntelui n-a permis decolarea elicopterului. Echipa Salvamont a cerut sprijinul colegilor de la Braşov, în vederea transportării pe cale terestră a persoanei decedate, însă nici acest lucru n-a fost posibil în timp util, înainte de a se înnopta.

După ce s-au analizat toate variantele, din considerente de siguranță a salvatorilor, s-a luat decizia ca turistul să fie coborât de pe munte în ziua următoare, pentru a putea fi prelevate suficiente probe. Miercuri, 11 noiembrie, salvamontiștii de la Serviciul Județean Brașov s-au deplasat în Masivul Făgăraș pe Valea Viștea Mare, venind în sprijinul colegilor de la Victoria pentru transportarea persoanei decedate.

Acțiunea de recuperare a durat peste 9 ore, fiind complexă și dificilă, la acest timp adăugându-se alte 4 ore care au însemnat deplasarea salvatorilor de la Brașov la Victoria și retur. La acțiune au participat 5 salvatori montani de la Victoria, 8 salvatori montani de la Serviciul Judeţean de Salvamont Braşov și 5 jandarmi montani de la Sâmbăta de Sus.

„Recomandăm pe această cale tuturor turiștilor care doresc să facă ascensiuni montane să fie echipaţi adecvat pentru sezonul rece, deoarece la peste 1800 metri altitudine iarna deja şi-a intrat în drepturi. De asemenea, îi sfătuim pe iubitorii muntelui să se informeze despre dificultatea traseului şi condiţiile meteorologice înainte de a pleca la drum și să nu se aventureze singuri pe trasee”, transmit salvatorii montani turiștilor.

Articolul precedentLudovic Orban, la „Legile Puterii”: PSD, același lup. Un partid anti-lumii civilizate
Articolul următorFOTBAL: Ultimul meci din acest an pentru liderul Corona Brașov