Vineri au ajuns la Brașov primele 10 autobuze noi, din lotul de 105 achiziționate de municipalitate prin creditul de aproximativ 25 de milioane de euro acordat municipalității de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

Flota de 105 autobuze noi, producție Menarini, este formată din 30 vehicule de 10,6 metri, având capacitatea de 74 de călători (20 pe scaune), 40 de autobuze de 12,1 metri lungime și capacitate de 98 de călători (22 pe scaune), și 35 de auobuze de 18 metri lungime și 146 de călători capacitate (40 pe scaune). Toate autobuzele au motoare Diesel Euro 6, clasa C, care reprezintă cel mai înalt standard pentru motoarele Diesel din acest moment. Vehiculele sunt dotate cu Cutie automată ZF, 6+1 rapoarte, au acces persoane cu dizabilități (înclinare la bordură + trapă manuală), podea joasă integral, aer condiționat, 8 camere video amplasate în interior și exterior, panouri indicatoare linie/traseu, amplasate pe trei laturi ale autobuzelor. Toate autobuzele sunt dotate cu sistem de monitorizare și analiză a parametrilor autovehicolului și a modului de conducere, inclusiv a consumului de combustibil, iar producătorul asigură prin contract o garanție de trei ani, inclusiv consumabile petnru mentenanță. Din totalul flotei noi, 45 dintre vehicule (câte 15 din fiecare categorie de lungime) vor avea sisteme de numărare automată a călătorilor.

Pregătim mașinile pentru a intra în trafic. Este vorba despre dotările interioare suplimentare și obținerea documentelor de licențiere. În primele zile din ianuarie mașinile vor fi pregătite și vor intra în exploatare. În momentul de față au sosit zece, sunt produce toate vehiculele de 10,6 metri și 12,1 metri, și până în aprilie toate loturile vor fi livrate“, a declarat Ovidiu Bucurei, director RATBV SA.

Prin „Programul privind îmbunătăţirea calităţii aerului şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, utilizând autovehicule mai puţin poluante în transportul public local de persoane“, lansat de Administrația Fondului de Mediu, municiopalitatea va achiziționa 32 de autobuze electrice și 20 de autobuze electric-hibrid. Valoarea achizitiei este de 137.000.000, dintre care 109.600.000 reprezintă finantare din fonduri AFM (80%), iar restul de 27.400.000 (20%) reprezintă contribuția Municipiului Brașov. În acest moment Brașovul este pe lista de eliguibilitate pentru finanțare, după ce trece perioada de contestații se va putea semna contractul de finanțare, iar apoi va putea fi demarată procedura de achiziție.

Achiziția de mijloace de transport cu finanțare prin Programului Operaţional Regional 2014-2020, – Axa prioritară 4 vizează cumpărarea a 26 de troleibuze de 18 metri, 8 autobuze electrice de 12 metri,12 autobuze electrice, precum și montarea a 4 stații cu încarcare rapidă și a 12 stații cu încarcare lentă. Sunt trei cererei de finanțare diferite, cu o valoare eligibilă totală de 166,77 milioane lei (inclusiv TVA) și contribuția de 2% din partea municipalității. Municipiul Brașov este partener, iar lider este Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

Tot prin POR, dar pe cerere de finanțare făcută direct de Municipalitate, vor fi achiziționate 25 de troleibuze și 10 autobuze hibrid,cu o valoare aproximativă de 93 milioane de lei, la care contribuția Municipalității va fi tot de 2%.

Articolul precedentFemeie din Braşov, decedată în incendiu
Articolul următorRisc major de avalanșe, în Munții Bucegi și Făgăraș!