Premieră medicală pentru Europa de Est, la un spital privat din Brașov

Anul 2018 consemna un record trist în lumea transplantului din Romania, sub 100 de intervenţii de transplant renal la nivel naţional, raportat la necesarul de 3.000 de grefe pe an. 

Tot în anul 2018, la început de iunie, aparea un material despre eforturile Centrului de Transplant Renal „Profesor Gilles Mentha” de la Spitalul Sf Constantin din Braşov de a oferi o şansă la viaţă pacienţilor aflaţi în dializă prin organizarea unui Maraton de Transplant Renal, 3 pacienţi în 2 zile primind o nouă şansă la viaţă.

Iată că la început de an 2019, Spitalul Sf Constantin din Braşov a organizat un nou Maraton al Transplantului, de data aceasta 4 cupluri urmând să fie operate în 3 zile de către o echipă formată din specialişti din Geneva, Gent, Cluj, Tg. Mureş şi Braşov.

Pacienţi din Iaşi, Sibiu, Bucureşti și Chişinău urmează să fie operaţi la Braşov folosindu-se tehnici chirurgicale de vârf, unice în peisajul transplantului din România, şi anume prelevarea rinichiului de la donator prin tehnica robotică DaVinci, dar şi o tehnică în premieră în Europa de Est, transplantul robotic sau RAKT „Robotic Assisted Kidney Transplantation”, în care suturile vasculare şi implantarea ureterului în vezica urinară se vor realiza folosind robotul DaVinci.

Nume mari ale transplantului internaţional au fost prezente la Braşov:

 • Profesor Therry Berney, Şeful Centrului de Transplant din Geneva şi fost Preşedinte European Society of Organ transplantation (ESOT),
 • Profesor Christophe Iselin, Şeful Secţiei de Urologie a Spitalului Universitar din Geneva, responsabil programului de prelevare renală DaVinci,
 • Profesor Karel Decaestecker, Coordonatorul Programului de Transplant Renal DaVinci din Gent (Belgia),
 • Profesor Karine Hadaya, Nefrolog Şef Centru de Transplant Renal Geneva.

Alături de invitaţii de peste hotare, mai multe echipe medicale din România au contribuit la bunul mers al intervenţiilor:

 • Echipele anestezice şi de terapie intensivă (Dr Luminiţa Cimpeanu- Spitalul Sf. Constantin Braşov, Dr Sorin Paşcanu- IBCV Tg. Mureş, Dr Lucian Băila- SCJU Tg. Mureş, Dr Vlad Untaru, Spitalul Sf. Constantin Braşov, Dr Mihai Chiloflischi- Spitalul Sf. Constantin Braşov Braşov)
 • Echipa de prelevare renală robotică de la Cluj Napoca (Profesor Dr. Ioan Coman şi Conf. Dr. Nicolae Crişan)
 • Nefrolog Mihaela Verzan, Spitalul Sf. Constantin Braşov
 • Urologie Sf Constatin (Dr Mugur Popescu, Dr Nagy Botond, Dr Vitalie Mogoreanu)
 • Chirurgie generală şi vasculară (Dr Costel Rad, Spitalul Sf. Constantin Braşov, Dr Lucian Toma- SCJU Tg. Mureş, Dr Gabriel Serac- SCJU Tg. Mureş, Dr Viorel Rusu, Spitalul Sf. Constantin Braşov, Dr Emanuela Ciobanu, Spitalul Sf. Constantin Braşov)
 • Infecţionist Dr. Andreea Moldovan 
 • Echipa Spitalului Sf Constantin este coordonată de Dr Bogdan Moldovan primul chirurg de transplant din România cu dublă acreditare Europeană de Transplant Hepatic şi Renal.Intervenţiile au avut un caracter umanitar, echipele chirurgicale lucrând pro bono.Deoarece actuala lege a transplantului nu permite decontarea CAS a intervenţiilor de transplant efectuate în centrele private, costurile acestor intervenţii sunt suportate de pacienţi şi de Fundaţia Clinică „Sf Constantin”Braşov.
Articolul precedentOamenii străzii, salvați de la îngheț de polițiștii locali
Articolul următorULTIMĂ ORĂ: Cod galben de vânt puternic și viscol