Spectacole cu totul speciale, de astăzi, la Opera Brașov

Opera Brașov și Muzeul „Casa Mureșenilor” vă invită miercuri, 13 februarie 2019, de la ora 17.00, la muzeu, la Recitalul de la ora 5, intitulat „Să-ți dăruiesc un cântec!”.

Evenimentul muzical va fi susținut de artiștii Operei Brașov: Mădălina Bourceanu – soprană, Sonia Hazarian – mezzosoprană, Liviu Iftene – tenor, alături de Nora Vlad – actriță și Simona Patriche – pianistă. În programul recitalului, veți putea audia lieduri: Fr. Schubert – „Aus dem Wasser zu Singen”, „Ch. Gounod – „Sérénade”, W.A. Mozart – „An Chloe”, canțonete de F.P. Tosti – „Vorrei morire”, „Lultima canzone”, „L’alba sepàra dalla luce l’ombra”, dar și piese din filmele „Carousel” și „Sunetul muzicii”.

Biletele se găsesc la Muzeul „Casa Mureșenilor” (Piața Sfatului nr. 25), înainte de recital.

Miercuri, 13 februarie 2019, de la ora 18.30, în Sala Operei, vă invităm la un Concert simfonic inedit susținut de Kamerata Kronstadt, dirijată de maestrul Cristian Oroșanu, în cadrul Festivalului Internațional W.A. Mozart 2019, organizat de Opera Brașov, cu sprijinul Consiliului Local și al Primăriei Municipiului Brașov,. În programul evenimentului, sunt cuprinse lucrări semnate de W.A. Mozart: „Sonata nr. 13, KV. 328”, „Divertimento KV. 137” și „Serenade nr. 6, KV. 239”, „Sinfonia Pastorella” pentru alphorn și orchestră de coarde, o lucrare a lui Leopold Mozart, tătăl marelui compozitor, rămas în umbră pentru a susține cariera fiului său și „Sinfonia Pastoritia” pentru alphorn și orchestră de coarde de Anton Zimmermann. Prima piesă din concert, „Sonata nr. 13”, va avea patru soliști: la vioară, violă și contrabas și un invitat de marcă în orchestră, organistul Bisericii Negre, Steffen Schlandt, care va cânta pe o orgă portabilă.

Elementul spectaculos și inedit al acestui concert este alphorn-ul, un instrument specific Alpilor, folosit pentru a transmite semnale sonore. El va fi adus pentru prima dată la Brașov de solistul italian Carlo Torlontano, cel care va oferi publicului „Sinfonia Pastoritia” și „Sinfonia Pastorella”, primele două concerte scrise pentru alphorn din istoria muzicii clasice.

Acum mulți ani, am călătorit în Alpi și am zărit un alphorn într-un mic magazin din munți. Am încercat să cânt la el și a fost… dragoste la prima vedere! Din primul minut m-am îndrăgostit de sonoritatea lui. În special am fost fascinat de puritatea sunetului și am avut sentimentul că țin un instrument viu în mâini. Simt vibrațiile lemnului, un sentiment pe care alte instrumente nu mi-l dau. De atunci am decis să introduc acest instrument în sălile de concert, instrument care este cunoscut mai mult pentru a trimite semnale de-a lungul văilor Alpilor. Majoritatea timpului meu îl dedic promovării alphorn-ului, tradițiilor și repertoriului legat de acesta. Intenția mea, pe care îmi place s-o numesc „misiunea mea”, este să duc alphorn-ul în jurul lumii astfel încât oamenii să se bucure împreună cu mine de melodicitatea acestui instrument neobișnuit. Cântând la alphorn, simt, de asemenea, o stare de pace și liniște. Și pentru aceasta îl iubesc!”, afirmă muzicianul italian Carlo Torlontano.

Leopold Mozart a compus o serie de lucrări care implică instrumente mai puțin întâlnite într-o orchestră. El a avut prilejul să asculte un alphorn și a fost impresionat de măreția instrumentului, hotărând să-l includă ca solist în „Sinfonia Pastorella”. Această lucrare este chiar prima piesă de muzică clasică dedicată alphorn-ului și, mulțumită îndrăznelii lui Leopold Mozart, avem acum ocazia să ascultăm acest instrument într-o sală de concert.

Anton Zimmermann este un compozitor născut în Silezia, contemporan al lui Joseph Haydn și Wolfgang Amadeus Mozart. Zimmermann și-a desfășurat marea parte a carierei în Bratislava, unde a lucrat ca violonist, dirijor, compozitor și impresar. Una dintre lucrările de pionierat din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, care au suferit o revigorare în perioada clasică și care au contribuit la formarea orientării pastorale a lucrărilor simfonice este „Sinfonia Pastoritia”.

Preț bilete: 40 lei – în sală; 30 lei – la balcon latera

Sâmbătă, 16 februarie 2019, de la ora 18.30, în Sala Operei, tot în cadrul Festivalului Internațional W.A. Mozart 2019, este programat spectacolul cu opera „Flautul fermecat” de W.A. Mozart. Operă–basm, dar și operă cu idei filosofice profunde și puternic moralizatoare, „Flautul fermecat” a produs o schimbare în ceea ce privește concepția și, mai ales, percepția asupra genului liric. Drumul către adevăr, curaj, iubire, prietenie, autodepășire, stăpânire de sine sunt coordonatele pe care le-au urmărit compozitorul W.A. Mozart și libretistul Emmanuel Schikaneder când au creat această minunată lucrare ce nu lipsește din repertoriul teatrelor lirice din întreaga lume. Combinația dintre real şi fantastic, bine şi rău, liric şi burlesc, obişnuit şi exotic sunt redate în pagini muzicale de o strălucire aparte ce au dăinuit peste secole, înscriind opera „Flautul fermecat” în panoplia capodoperelor.

La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Daisuke Soga (Japonia), iar regia spectacolului este semnată de Anda Tabacaru. Scenografia și costumele sunt create de Rodica Garștea, iar pregătirea corului este asigurată de Leonard Boga.

Din distribuție, fac parte soliștii: Nicoleta Chirilă – Regina Nopții, Dan Popescu – Sarastro, Mihai Irimia – Tamino, Maria Petcu-Catrina – Pamina, Nicolae Zaharia – Papageno, Simona Manole – Papagena, Cristian Dicu – Monostatos, Cristina Radu – Doamna 1, Asineta Răducan – Doamna 2, Gabriela Hazarian – Doamna 3, Aurel Aron – Preot 1, Marian Rește – Preot 2, Andromeda Nemeș – Copil 1, Andreea Gurguiatu – Copil 2, Anca Panait – Copil 3, Ton Tașcă (debut) și Dan Ionescu – Oameni în armură. Își dau concursul Corul și Orchestra Operei Brașov.

Preț bilete: 35 lei – în sală; 25 lei – la balcon lateral (Pentru acest spectacol mai sunt foarte puține bilete disponibile!) În stagiunea 2018 – 2019, accesul copiilor la spectacolele de operă și operetă este permis începând cu vârsta de 7 ani!

Biletele se vând la sediul Operei, str. Bisericii Române nr. 51, tel. 0268/419380. Program: Luni – Vineri 10 – 17 şi cu o oră înainte de începerea spectacolelor (în cazul în care rămân bilete disponibile).

Articolul precedentValentine’s Day cu raci și fructe de mare, la ITC Brașov
Articolul următorLucrări de extindere la Unitatea de Primiri Urgențe de la Spitalul Județean Brașov