Munca „la negru” îi scoate în stradă pe inspectorii de muncă! Amplă campanie a ITM Brașov

Campanie pentru combatarea muncii la gri și la negru.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Brașov desfășoară, în această perioadă, acțiunea de informare “Munceşte legal, cunoaşte drepturile”. Asta deoarece în ultimele luni s-a înregistrat o creștere semnificativă a cazurilor de muncă fără forme legală din județul Brașov. Inspectorii de muncă le vor explica atât angajaților, cât și angajatorilor, riscurile la care se expun dacă muncesc “la negru” șși vor împărți pliante informative în locurile publice. Detalii despre campanie ne oferă inspectorul șef al ITM Brașov, Adrian Reit.

O importanță deosebită trebuie să o acorde lucrătorii și e nevoie să aibe informații în acest sens despre timpii de muncă și de odihnă, care sunt reglementați în codul muncii și care stabilesc durata maximă a zilei de lucru, a timpului de lucru într-o săptămână, perioadele de repaus zilnice și săptămânale pe care lucrătorii trebuie să le aibă„.

Potrivit Codului Muncii, o normă întreagă are 8 ore pe zi, 5 zile pe săptămână. Durata maximă, cu ore suplimentare, nu poate să depășească 48 de ore pe săptămână. O normă de 12 ore pe zi va fi urmată, obligatoriu, de un repaus de 24 de ore.