Bucurie, emoție, prietenie, nostalgie, entuziasm, voie bună și împlinire. Acestea au fost doar câteva dintre sentimentele și stările de spirit trăite de cei peste 200 de întorsureni care au luat parte la un eveniment unic pentru localitate: împlinirea unei jumătăți de secol de la înființarea liceului din Întorsura Buzăului.
Sărbătoarea a avut loc weekend-ul trecut și a reprezentat un adevărat succes pentru întreaga comunitate. Foști sau actuali profesori, absolvenți care au terminat liceul întorsurean de zeci de ani, sau alții care au finalizat cursurile recent, toți au ales să fie prezenți la sărbătoarea liceului lor. Unii s-au revăzut pentru prima dată după ani întregi, dar s-au bucurat ca atunci când erau colegi, de fiecare clipă petrecută împreună. Pentru alții, amintirile au rămas puternic prezente în minte și suflet, iar întâlnirea cu profesorii a însemnat o adevărată binecuvântare. S-a glumit, s-a plâns, au fost depănate amintiri, cu orele, iar cei mai tineri au promis că vor veni și la aniversarea unui secol de existență. Grupul prezent la eveniment a refăcut traseul istoric al liceului întorsurean, iar prin această sărbătoare, întorsurenii au arătat că formează o comunitate care pune mare preț pe educație. De altfel, pentru toți absolvenții, anii de liceu au reprezentat cea mai importantă etapă de formare a personalității, dar și de inițiere în cariera profesională ulterioară.
„Înălțător! Am simțit emoția absolvenților și a cadrelor didactice încă de la începutul manifestației! Bucuria revederii, amintirile din liceu au fost tributele celor prezenți. Să asculți elevi și profesori de ieri și de azi, într-un singur loc, este minunat! Mulțumire și enormă recunoștință! Mulțumim tuturor cadrelor didactice prezente, absolvenților liceului întorsurean, mulțumim coordonatorului Centrului de Tineret Întorsura Buzăului, Doina Pătrunjel, pentru inițiativă, dar și voluntarilor Liceului Teoretic Mircea Eliade – elevi și cadre didactice. Mulțumim partenerilor noștri: Școala Gimnazială Mihail Sadoveanu și Liceului Tehnologic Nicolae Bălcescu”, a declarat Maria Bularca, director al Liceului Teoretic Mircea Eliade, din Întorsura Buzăului.
Evenimentul din weekend a fost organizat de Centrul de Tineret Întorsura Buzăului, Asociația de Tineret „Alexandra Ducancea”, în parteneriat cu Liceul Teoretic „Mircea Eliade”, Şcoala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” şi Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu”.
SCURT ISTORIC AL LICEULUI TEORETIC „MIRCEA ELIADE”
Ca urmare a noii împărţiri administrativ-teritoriale din 1968, comuna Intorsura Buzăului a fost declarată oraş, trecând la judeţul Covasna. În acest context au fost înfiinţate noi unităţi economice: I.P.T, Arta Populară, Fabrica de Scaune. Numărul populaţiei (deci şi al populaţiei şcolare) fiind în creştere, se impunea înfiinţarea unui liceu pentru şcolarizarea elevilor absolvenţi ai claselor a VIII a din întreaga zonă, care erau nevoiţi să plece la liceele din Târgu-Secuiesc, Sfântu-Gheorghe, Braşov, Codlea, Săcele. Astfel, la 15 septembrie 1968 s-a înfiinţat Liceul de Cultură Generală din Intorsura Buzăului, care a funcţionat, la început, în incinta Şcolii Generale.
Începutul a fost greu: lipsă de spaţiu, de laboratoare, sală de sport, profesori calificaţi etc. Primul director al liceului a fost o doamnă: profesoara Mariana Bobeş, iar profesorii au fost cei de la Şcoala Generală: limba română şi franceză – Mărcuşan Constantin, istorie – Vasile Stancu, matematică şi fizică – Bularca Georgeta, chimie – Mihai Rodica, geografie – Modroiu Iulia, biologie – Bobeş Mariana, limba rusă – Teodoru Maria, desen – Popica Gheorghe, educaţie fizică – Ciobanu Stela, muzică – Socaciu Ana.
Din anul şcolar 1969-1970 au fost înfiinţate încă două clase, tot acum introducându-se cursurile de seral şi separarea profilurilor, adică profilul uman şi cel real.
Tot în această perioadă s-a construit o nouă clădire, pe strada Gheorghe Doja, cu zece săli de clasă, două laboratoare – fizică şi chimie – un cabinet medical şi o cancelarie. Începând cu anul şcolar 1979-1980, liceul s-a mutat în noua clădire de pe Aleea Gării, numărul 1, iar din anul 1980-1981 a devenit Liceu Industrial trecând sub protecţia Ministerului Industriei şi scoţând de pe băncile educaţiei socialiste generaţii de tineri cultivaţi în special în domeniul practic, al muncii tehnice.
După Revoluţia din 1989, liceul a devenit Grup Şcolar, cu profilurile real şi uman, dar şi clase de pregătire profesională. A primit titulatura „Nicolae Bălcescu”, sărbătorindu-şi ziua în 6 decembrie, de Sfântul Nicolae. Din septembrie 2008, unitatea de învățământ s-a scindat în liceu teoretic şi liceu tehnologic. De atunci, sediul de pe Aleea Gării poartă numele Mircea Eliade. Până la scindare, directorii şcolii au fost, de-a lungul timpului, Bobeş Mariana, Voinescu Paul, Potcovaru Maria, Popica Constantin, Bularca Marinela, Idomir Cornel, Băncilă Leca.