FOTO Sistem de deratizare folosit în premieră la Brașov

Brașovul este primul oraș din țară care a trecut la montarea unor noi sisteme necesare campaniilor de deratizare a domeniului public.

Pentru a crește gradul de siguranță, în primul rând pentru a evita intoxicațiile accidentale, la alte animale sau chiar la oameni, dar și pentru a crește eficiența și durata de exploatare, împreună cu reprezentanții municipalității am luat decizia de a schimba sistemul utilizat în campaniile de deratizare a domeniului public. Până acum, stațiile de intoxicare – care sunt de fapt un fel de capcane pentru șobolani, în care aceștia găsesc substanța utilizată ca otravă – erau din carton. Noile recipiente sunt dintr-un plastic extrem de dur, cu încuietori care le fac accesibile doar angajaților noștri, sunt foarte greu de deteriorat și oferă siguranță, fiind adaptate astfel încât să efectele să se aplice doar rozătoarelor“, a explicat Corina Ion, reprezentantul firmei care a câștigat contractul privind serviciul de dezinfecție, dezinsecție și deratizare pe domeniul public al muncipiului Brașov.

Stațiile de intoxicare sunt de două feluri – o cutie asemănătoare cu un cub cu latura de aproximativ 25 cm, care se fixează pe garduri de metal sau stâlpi subțiri și o instalație asemănătoare unei țevi de canalizare din apartamente, care se fixează de o placă de beton îngropată. Dispozitivul are o cameră de depozitare a otrăvii și două orificii prin care rozătorul poate intra și ieși din dispozitiv. Produsele folosite sunt Colbrom pastă și Deration bloc, ambele având ca substanță activă Bromadiolone. Produsele atrag rozătoarele, acestea ingerează o anumită cantitate și apoi pleacă. Substanța este extrem de toxică pentru rozătoare și acestea mor ulterior, în galerii.

Montarea dispozitivelor în spațiile publice (parcuri, la platforme de gunoi etc) a început din 11 aprilie. Zonele în care au fost montate sunt Drumul Cernatului, Noua, Astra 1 și 2, iar acum a început montarea în Astra 3. În total vor fi montate 14.080 de astfel de dispozitive, iar până acum au fost amplasate aproximativ 3.000. Dispozitivele sunt montate permanent și, în funcție de rezultatele monitorizării pe care serviciul de specialitate din cadrul primăriei o va face, vor fi utilizate în cele trei campanii anuale de deratizare sau de câte ori este nevoie. De asemenea, va exista o hartă digitală care va cuprinde locul și numărul fiecărui dispozitiv, acestea fiind astfel mai ușor de gestionat.

Articolul precedentCampionii României, la Primăria Brașov (FOTO+VIDEO)
Articolul următorStrada Sforii a fost inclusă, în premieră, în proiectul cultural Noaptea Muzeelor