Cel mai mare exerciţiu medical multinaţional din istoria Alianţei Nord-Atlantice, Vigorous Warrior 19, are loc astăzi, la Cincu, în județul Brașov. Este co-organizat de Centrul de Excelenţă al NATO pentru Medicină Militară, Statul Major al Apărării şi Direcţia Medicală a Ministerului Apărării Naţionale.

Exerciţiul cuprinde simularea acţiunilor cu 39 de naţiuni şi parteneri NATO, peste 300 de pompieri-salvatori, medici, paramedici, asistenţi şi voluntari sprijinind eforturile acestora. Ministrul Apărării Naționale, Gabriel Leș, va fi prezent vineri, 12 aprilie, de la ora 10.00, la Ziua Distinșilor Vizitatori a exercițiului Vigorous Warrior 19, care va avea loc la Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica”, din Cincu, județul Brașov.

Vigorous Warrior 19 – VW19, cel mai mare exercițiu cu focus medical din istoria Alianței Nord-Atlantice, se desfășoară în perioada 1-15 aprilie în mai multe unități ale Armatei României, pe cele trei componente – terestră (activități au loc, în majoritate, la Centrul Național de Instruire Întrunită “Getica” din Cincu), aeriană (în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu „Câmpia Turzii) și navală (în zona Constanța și la Marea Neagră). De asemenea, în București au fost organizate mai multe secvențe ale exercițiului.

La VW 19, co-organizat de Ministerul Apărării Naționale și Centrul NATO de Excelență pentru Medicina Militară din Ungaria – CO MILMED COE, cu sprijinul Departamentului pentru Situații de Urgență și Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, iau parte peste 2000 de militari și civili care reprezintă 39 de națiuni, majoritatea membre ale NATO, precum și 10 organizații civile.

Exercițiile Vigorous Warrior sunt singurele exerciții medicale ale NATO, organizate o dată la doi ani de CO MILMED COE și o națiune gazdă voluntară. Obiectivul exercițiului este verificarea interoperabilității aliaților, compatibilitatea sistemelor medicale militare și civile, sistemul C4I Medical și verificarea procedurilor de evacuare medicală. Activităţile de instruire desfăşurate în comun demonstrează determinarea şi forţa aliaţilor de a asigura securitatea fiecarei naţiuni din NATO şi a Alianţei în integralitatea sa.

Articolul precedentBursa locurilor de muncă și târg de joburi, la Brașov
Articolul următorMAREA DEFRIȘARE Reprezentanții Primăriei Brașov explică de ce au fost tăiați copacii de pe strada Hărmanului (FOTOGALERIE)