Problema arborilor tăiați sau toaletați haotic, în municipiul Brașov, este departe de a fi rezolvată. 

Zilele acestea, brașoveanul Nelu Corbu a postat pe Facebook mai multe poze cu arbori tăiați pe strada Hărmanului:

La solicitarea Realitatea de Brașov, reprezentanții Primăriei au oferit un punct de vedere oficial. „După cum se vede și din poze, nu au fost tăiați toti copacii din aliniament, ci doar cei care erau uscați, parțial uscați sau aplecați. Oricum, în locul acestora vor fi plantați alți arbori. În fiecare an facem plantări, iar o parte dintre acestea se realizează în locurile în care au fost efectuate tăieri„, a precizat purtătorul de cuvânt al instituției, Sorin Toarcea. Acesta ne-a trimis și fotografii realizate de angajații Agenției de Mediu, cu pomii respectivi, înainte să fie tăiați.

Pe grupul de facebook Brașovul Civic a fost lansată și o petiție care are ca obiectiv stoparea tăierii abuzive a arborilor.

Poliția Locală Brașov se alătură apelului făcut de Primăria Brașov către cetățeni, cu privire la modul în care trebuie efectuată toaletarea arborilor de pe raza municipiului. Având în vedere creșterea din ultima perioadă a numărului de cazuri de toaletări și tăieri ale arborilor, executate fără avizele necesare, Poliția Locală Brașov face următoarele precizări:

În HCL 153/2010 (Regulamentul privind stabilirea normelor locale unitare de protecţie a spaţiilor verzi, organizarea, dezvoltarea şi întreţinerea acestora pe teritoriul municipiului Braşov) la articolul 9 este prevăzut faptul că tăierile de arbori și arbuști de pe domeniul public și privat al municipiului Brașov se avizează de către Serviciul Amenajare Zone de Agrement din cadrul Primăriei Municipiului Braşov, prin inspectorii de specialitate numai dacă sunt îndeplinite câteva criterii.

Potrivit regulamentului amintit mai sus, sancţiunile pentru tăierea sau toaletarea ilegală a arborilor sunt aplicate de către Poliţia Locală Braşov. În 2018, conform statisticilor instituției, pentru tăieri sau toaletări neautorizate au fost aplicate 21 de sancțiuni contravenționale, în sumă totală de 17.900 lei. În acest an, până în momentul de față, au fost aplicate cinci sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 3.400 lei.

“Regulamentul privind stabilirea normelor locale unitare de protecţie a spaţiilor verzi, organizarea, dezvoltarea şi întreţinerea acestora pe teritoriul municipiului Braşov” – prevede pentru toaletarea sau tăierea neautorizată a arborilor, sancţiuni între 200 lei şi 1000 lei (pentru persoane fizice) şi între 1.000 şi 5.000 lei (pentru persoane juridice).

0268.954 este numărul scurt de la Dispeceratul Poliţiei Locale Brașov, la care puteți apela în cazul în care doriți să faceți sesizări cu privire la acest aspect.

Articolul precedentCel mai mare exercițiu medical din istoria NATO are loc astăzi, la Cincu
Articolul următorTVR lansează o cerere de ofertă pentru conceptul Festivalului Internaţional Cerbul de Aur