Anul 2020 a fost unul atipic din foarte multe puncte de vedere, multe sectoare economice fiind profund afectate de pandemia de Covid-19. Printre ele se numără și agricultura, astfel că, dacă te gândești să pornești o afacere în acest domeniu, alege o cultură din care poți scoate un profit bun de pe o suprafață mică, ușor de întreținut. Investiția nu este foarte mare, așa că nu riști mult, și, dacă vei ști cum să ai grijă de cultură și cum să îți valorifici producția, vei avea și un profit considerabil. Iată câteva idei de culturi care îți pot aduce un astfel de profit, în 2020.

 Tomatele

Roșiile românești sunt, în fiecare sezon, la mare căutare, iar înființarea unei astfel de culturi nu este o treabă dificilă. Chiar și un începător poate avea succes din prima încercare cu o cultură de tomate, pentru că informațiile necesare sunt ușor de găsit, iar activitățile specifice sunt la îndemâna oricui. Roșiile sunt rezistente la boli, iar problemele care pot apărea în această privință sunt comune și pot fi prevenite și combătute ușor, inclusiv cu tratamente eco. Tot ce trebuie să faci este să găsești semințe de calitate, ca să obții roșii cu gust autentic, și să investești într-un solar.

Plantele medicinale

O astfel de cultură este ideală pentru suprafețele mici, plantele medicinale având avantajul că sunt ușor de procesat, și, astfel, îți poți crește profitul. Există, în prezent, o tendință a românilor de a reveni la ingredientele naturale și de a cumpăra direct de la producători, astfel că îți poți crea un portofoliu stabil de clienți. Cele mai căutate plante medicinale sunt busuiocul, rostopasca, menta, urzicile, salvia, mușețelul, rozmarinul și gălbenelele. Nu sunt pretențioase, astfel că nu au nevoie de îngrijiri speciale, fiind suficient să le ferești de buruieni. Se pot vinde proaspete – imediat după recoltare, sau uscate, iar pentru ca afacerea să fie una mai profitabilă, le poți transforma, dacă e posibil, în creme, tincturi, uleiuri esențiale sau siropuri.

Căpșunele

Întotdeauna, căpșunul a fost considerat o cultură profitabilă, pentru că poți să ai producție din primăvară până spre sfârșitul toamnei. Pentru a avea parte de o producție bogată, trebuie să înființezi cultura în solar, unde să aibă parte permanent de o temperatură optimă. Materialul săditor este cel mai important, fiind recomandate soiurile cu fructe mari și aspectuoase, care atrag privirea clienților. Nu îți recomandăm soiurile exotice, ci doar pe cele aclimatizate condițiilor de la noi, care sunt și rezistente la boli.

Livada de pomi fructiferi

Fructele proaspete au avut, întotdeauna, căutare pe piață, astfel că o livadă îți va aduce, sigur, profit. Trebuie să găsești soiurile care se potrivesc perfect zonei în care este terenul, fără a neglija nici nevoile pieței. Spre exemplu, dacă la măr și prun, oferta de pe piață este foarte bogată, existând și fructe din import, cu totul altfel stau lucrurile la piersic și cireș. Spre deosebire de culturile menționate anterior, o livadă are nevoie de o îngrijire mai atentă, iar dacă este pe o suprafață întinsă, trebuie să te gândești și la un spațiu de depozitare pentru recoltă.

 Un avantaj comun pentru aceste culturi este faptul că nu necesită lucrări mecanizate, astfel că nu ești nevoit să investești în utilaje agricole. În acest mod, vei fi scutit și de bătăile de cap legate de lucrările de întreținere ale acestora, cum ar fi înlocuirea simeringurilor, sau a altor accesorii care se uzează în timp.

Articolul precedentAutoritățile anunță statistici alarmante! 62 de cazuri noi de infectare cu coronavirus, la Brașov!
Articolul următorPersoanele care pleacă din România, în Marea Britanie, trebuie să stea 14 zile în izolare!