START VOT! Tot ce trebuie să ştiţi despre alegerile prezidenţiale de astăzi

Așteptarea a luat sfârșit! La ora 7.00 s-au deschis secţiile de votare pregătite pentru alegerea președintelui României. Urnele se vor închide la ora 21.00. 18.217.156 de români sunt înscriși pe listele permanente. 

Acțiunile de campanie electorală de orice tip sunt interzise în unităţile militare, în unităţile de învăţământ, în timpul programului de învăţământ, în sediile reprezentanţelor diplomatice, precum şi în penitenciare. Cu 48 de ore înainte de ziua votării este interzisă prezentarea de sondaje de opinie, televoturi sau anchete cu conţinut electoral făcute pe stradă. Românii vor avea de ales între doi candidați: Klaus Iohannis – susținut de PNL și Viorica Dăncilă – PSD.

Cum se va desfășura votul pe teritoriul țării

În data de 24 noiembrie va avea loc votul în țară la alegerile prezidențiale, între orele 07.00 și 21.00. Alegătorul are dreptul la un singur vot, în fiecare tur de scrutin organizat pentru alegerea preşedintelui României. În cadrul alegerilor prezidențiale au dreptul să voteze cetăţenii români care au 18 ani împliniți până în ziua alegerilor inclusiv. Nu au dreptul de vot debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie, şi nici persoanele condamnate la pierderea drepturilor electorale, prin hotărâre judecătorească definitivă.

Cum se desfășoară votul în Diaspora

Votul în Diaspora se desfăşoară pe parcursul a trei zile: vineri, 22 noiembrie, între orele 12-21, sâmbătă, 23 noiembrie, între orele 7.00 – 21.00 și duminică, 24 noiembrie, între orele 7.00 – 21.00. Pentru toate cele trei zile de votare există posibilitatea de prelungire până la ora 23.59 pentru alegătorii care se află la sediul secției de vot la ora 21.00, precum și pentru cei care se află la rând în afara sediului secției. Românii din străintate pot vota și prin corespondență, dacă s-au înregistrat pe www.votstrainatate.ro cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă.

În ce condiții a fost organizat al doilea tur de scrutin

Președintele României este ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat, pentru un mandat de cinci ani. Este declarat ales candidatul care a întrunit, în primul tur de scrutin, majoritatea de voturi ale alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente. În cazul în care niciunul dintre candidaţi nu a întrunit majoritatea, atunci este organizat al doilea tur de scrutin la care participă numai primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur. Este declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate.  

Articolul precedentULTIMĂ ORĂ: Mistreţi ucişi în trafic!
Articolul următorCâți brașoveni sunt așteptați la urne? Unde sunt amplasate secțiile de votare?