Al doilea pistol radar și un alcooltest de ultimă generație vor fi donate de municipalitate Poliției, pentru o mai mare siguranță în trafic și măsuri de reducere a poluării. Cea mai mare viteză înregistrată în trafic cu primul dispozitiv a fost de 203 km/h, pe Calea București, pe un sector cu limitare la 50 km/h.
Primăria Brașov a achiziționat un al doilea pistol radar de ultimă generație, de tip TruCAM2, care va intra în dotarea Poliției Municipiului Brașov. În plus, ”Dispozitivul mobil de supraveghere a traficului rutier, cu măsurare și înregistrare a vitezei autovehiculelor prin utilizarea camerei video și a undelor laser” este însoțit de această dată și de un kit etilotest model AlcoQuant, livrat gratuit.
Ambele dispozitive vor fi utilizate exclusiv pe teritoriul municipiului Brașov, pentru a ajuta activitatea Poliției Rutiere și pentru a contribui astfel la reducerea numărul de accidente cauzate de viteza excesivă, sporirea siguranței participanților la trafic, sporirea siguranței publice precum și diminuarea poluării ca urmare a vitezei excesive pe teritoriul municipiului.
„Primăria Brașov, în cadrul parteneriatului pe care îl avem cu Poliția Națională, a achiziționat, pentru reducerea riscului de accidente și creșterea siguranței rutiere, un al doilea radar mobil de ultimă generație, ce va fi predat Poliției rutiere a municipiului și utilizat, potrivit protocolului, exclusiv pe teritoriul Municipiului Brașov. Este o cameră performantă, care poate fi folosită și ziua și noaptea, poate face măsurători la peste un kilometru distanță, și poate detecta viteze ale autovehiculelor între 0 și 300 km/h. În cadrul acestui parteneriat, anul trecut a fost achiziționat panoul fix amplasat pe bulevardul Saturn și primul radar mobil de tip TruCAM2, care, potrivit Poliției Municipiului, a depistat până acum 4.141 de încălcări ale vitezei legale. În plus, de această dată radarul a fost livrat și împreună cu un kit alcooltest, de asemenea de ultimă generație. Primăria Brașov a luat deja o serie de măsuri pentru fluidizarea traficului și sporirea siguranței, inclusiv prin proiecte de gestiune a traficului, semaforizare și iluminare suplimentară a trecerilor de pietoni, și urmează o serie de proiecte care să facă Brașovul mai verde și mai sigur sub aspectul traficului. Dotarea Poliției rutiere a municipiului cu aceste echipamente este încă un mod în care sprijinim poliția pentru a lua mai multe măsuri în ceea ce privește reducerea numărului de accidente, creșterea siguranței în trafic și reducere a poluării, în conformitate cu măsurile cuprinse în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă și Planul Integrat de Calitate a Aerului în Municipiului Brașov 2018-2022“, a declarat primarul Allen Coliban.
Cele două dispozitive vor ajunge în scurt timp în administrarea Poliției Municipiului Brașov, potrivit HCL nr 771/17 decembrie 2021. Costul de achiziție al pistolului radar a fost de 95.000 de lei fără TVA. Kitul include atât aparatul, cât și toate celelalte accesorii necesare funcționării sale în bune condiții: acumulatori de rezervă, kit de utilizare pe tip de noapte, carduri de memorie, suport de prindere pentru umăr etc.
Reamintim că anul trecut, Primăria Brașov a venit în sprijinul Poliției Municipiului Brașov – Biroul Rutier, prin achiziția de către municipalitate și predarea în administrare către poliție a unui pistol radar tip TruCAM2, identic cu cel achiziționat acum, la acel moment cel mai modern din România.
Dispozitivul mobil de supraveghere a traficului rutier, cu măsurare și înregistrare a vitezei autovehiculelor prin utilizarea camerei video și a undelor laser – TruCAM2” poate fi folosit pe orice arteră deschisă circulației publice, fiind foarte versatil, pentru că activitatea poliției nu mai depinde de poziționarea unui echipaj, ca în situația autospecialelor de poliție dotate cu radar. Este complet automat, astfel că operatorul nu mai trebuie să regleze manual claritatea și luminozitatea. Filtrele pentru zi și noapte sunt încorporate și nu mai trebuie schimbate manual de operator. Camera este full HD, permite o apropiere prin zoom la o distanță mult mai mare și identificarea plăcuței de înmatriculare a vehiculului de la o distanță care depășește 200 de metri, și chiar, potrivit poliției, a fizionomiei conducătorului auto, în anumite condiții. Ecranul camerei este mai mare decât la modelul anterior și permite o utilizare mai ușoară și mai intuitivă, masa totală a dispozitivului este mai mică decât la modelul anterior, iar puterea de calcul și reacțiile dispozitivului sunt mai mari decât la modelul anterior, având două procesoare și două plăci de bază. Pistolul radar este singurul tip de dispozitive de acest fel omologat în România și poate detecta viteze ale autovehiculelor între 0 și 300 km/h.
Potrivit datelor furnizate de Poliția Rutieră a Municipiului Brașov, de la 1 septembrie 2020, când primul radar laser mobil TruCAM2 a intrat în dotarea Poliției Rutiere a municipiului, și până în acest moment, au fost depistate cu ajutorul lui 4.141 de încălcări ale regimului legal de viteză, pentru care au fost aplicate sancțiuni în valoare de 1.130.710 lei. 130 de permise de conducere au fost reținute. Cea mai mare viteză înregistrată în trafic cu acest dispozitiv a fost de 203 km/h, pe Calea București, pe un sector cu limitare la 50km/h.