VIDEO Primăria cofinanțează, în premieră, reabilitarea unei clădiri istorice private

Clădirea se află pe strada Sf Ioan nr 10 și face parte dintr-un proiect-pilot în care mai sunt incluse alte trei case vechi, (Piața Enescu nr 6, str M Weiss nr 35 – casa în care se află și agenția Loto, str G Barițiu nr 28).

Lucrările vizează „creşterea calității arhitectural-ambientale a clădirilor din zona de protecție a monumentelor istorice si pentru zone construite protejate în Municipiului Brașov“ și sunt posibile în urma apariției Regulamentului de punere în aplicare a Legii 153/2011 actualizată și a Legii 166/2016, regulament elaborat de primărie împreună cu societatea civilă, Ordinul Arhitecților și Direcția de Cultură.

Cele patru imobile au fost alese pe baza criteriilor stipulate de regulament, ținând cont de caracteristicile clădirilor, însă unul dintre cei mai importanți factori în decizie a fost disponibilitatea proprietarilor de a se implica financiar în aceste lucrări. Suma totală alocată de municipalitate ca și contribuție la acest proiect este de aproximativ 400.000 de lei și reprezintă aproximativ 50% din valoarea estimată a lucrărilor petnru toate cele patru imobile.

În contextul noii legislații și a regulamentului menționat, proprietarii care doresc să își reabiliteze fațadele imobilelor beneficiază de o serie de facilități în obținerea avizelor necesare, precum și de o scutire ulterioară, pentru cinci ani, la impozitul pe clădiri, și pot beneficia și de susținerea municipalității, din punct de vedere financiaer. În schimb, clădirile neîngrijite din Centrul Istoric vor fi impozitate, de la anul, cu 500% mai mult decât în prezent.

Articolul precedentVIDEO Poliția a scos câinii pe străzile Brașovului
Articolul următorFOTO Restricții în trafic, la Brașov