VIDEO Junii Dorobanți vă invită la…Îngroparea Vătafului

Îngroparea Vătafului al Grupului Junilor Dorobanți este un vechi obicei tradițional din Scheii Brasovului, care are loc cu preponderență toamna, atunci când majoritatea evenimentelor junilor se termină.

Cel care este vătaf, adică conducătorul grupului în anul in curs, este „îngropat” de viu. Ritualul presupune ca acesta să fie pus pe o scara, i se aduce o cruce normală ca la orice mort și are loc o „slujba” oficiată de un preot şi doi cantori (dintre membrii grupului) si un grup de muzicanți.

Evident, tot evenimentul este presărat cu glumele specifice Șcheiului. Vătaful este purtat pe o scară din curtea Bisericii Sf. Nicolae şi pe străzile din Șchei, până în locul numit Podul Dracului, unde este pus pe deasupra unui râului și scăldat până oferă o cinste celor prezenți ca să fie dezlegat.

Evenimentul va avea loc vineri, 8 noiembrie, de la ora 15.30, în curtea Bisericii Sf. Nicolae din Piața Unirii. Este organizat de Uniunea Junilor din Scheii Brasovului si Brașovul Vechi si este un eveniment finanţat de Primăria Brașov şi Consiliul Local. Sunteţi aşteptaţi în număr cât mai mare să le fiți alături!

Articolul precedentAccident rutier pe Drumul Poienii
Articolul următorFOTO Ultimele pregătiri pentru sezonul de iarnă, în Poiana Brașov