Reprezentanții Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul bancar le-au prezentat brașovenilor variantele pentru rezolvarea amiabilă a problemelor cu băncile și IFN-urile.

CSALB are un Colegiu de Coordonare, care asigură funcționarea optimă a instituției. Are cinci membri, fiecare cu câte un mandat de cinci ani. Aceștia reprezintă Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, Asociația Română a Băncilor, Banca Națională a României, Asociațiile de consumatori și un membru independent. Nu se implică, însă, efectiv, în rezolvarea litigiilor dintre client și bancă. Singurii care pot declanșa procedura de soluționare alternativă sunt consumatorii. Practic, orice client își poate soluționa fără procese litigiul cu banca, gratuit, în mai puțin de trei luni.

O aplicație pentru a declanșa această procedură poate fi găsită pe site-ul csalb.ro. Caravana CSALB este prima inițiativă ce promovează negocierea și concilierea între consumatori și bănci/IFN-uri. În ultimii trei ani și jumătate, aproape 1.500 de consumatori din România au obținut de la bănci și IFN-uri, reducerea sau eliminarea comisioanelor, scăderea ratelor la credite sau chiar ștergerea întregului sold rămas de achitat. Costul soluționării alternative este de 1.000 de lei brut și este plătit în totalitate de bancă.

Conferința CSALB a fost găzduită de Primăria Brașov. Chiar primarul George Scripcaru s-a plâns de problemele personale pe care le-a avut în derularea unui contract cu o instituție bancară.

Orice contract pe care îl are un consumator încheiat cu o bancă, absolut orice neînțelegere sau nemulțumire poate fi rezolvată amiabil de Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor. În 90% dintre dosare, părțile s-au înțeles. Dar și cei 10% au aflat imformații extrem de utile pentru derularea ulterioară a contractului cu banca și astfel poate soluționa problema, cu date noi, în instanță sau prin ANPC. Am avut, anul acesta, peste 2.000 de cereri rezolvate, dintre care 35 au venit din județul Brașov.Alexandru Păunescu, colegiul de coordonare CSALB.

Beneficiile obținute în urma negocierilor dintre consumatori și bănci, în ultimii trei ani și jumătate, depășesc două milioane de euro. Acest serviciu este gratuit pentru consumatori.

Articolul precedentHandbal: România, înfrângere la limită cu Muntenegru
Articolul următorPremieră în România | Se lansează primul ghid pentru combaterea risipei de hrană