Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a trei inculpați și a inculpatei SC BLACH DOM PROFIL SRL, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală, în formă continuată, săvârșite în forma autoratului și a complicității.
        
        În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
    În perioada 04.05.2009 – 30.11.2011, unul dintre inculpați, în calitate de administrator al SC Blach Dom Profil SRL și beneficiind de ajutorul celorlalți inculpați, nu ar fi înregistrat în contabilitatea firmei operațiunile comerciale și veniturile obținute din comercializarea de materiale feroase, ar fi evidențiat în actele contabile operațiuni comerciale fictive și ar fi ascuns sursa impozabilă, toate acestea în scopul sustragerii de la plata obligațiilor fiscale (TVA și impozit pe profit) în sumă totală de 36.432.741 lei.
    În concret, în perioada octombrie 2009 – februarie 2011, inculpatul, în calitate de administrator al SC Blach Dom Profil SRL, ar fi achiziționat de la 3 societăți comerciale din Polonia cantități importante de tablă, în valoare totală de 38.492.771 lei, pe care le-ar fi revândut în integralitate până la data de 01.04.2011 beneficiarilor finali din România, ca atare sau prelucrate sub formă de țiglă metalică, fără să înregistreze în contabilitate operațiunile comerciale și veniturile obținute, cu consecința prejudicierii bugetului general consolidat al statului.
    În realizarea aceleiași rezoluții infracționale, în perioada 4 mai 2009 – 30 noiembrie 2011, inculpatul, în calitate de administrator al SC Blach Dom Profil SRL, beneficiind și de ajutorul celorlalți doi inculpați, ar fi înregistrat în evidențele contabile operațiuni comerciale fictive pretins a fi fost derulate cu 21 de societăți comerciale, concretizate în 242 de facturi fiscale în valoare totală de 34.260.861 lei.
Totodată, în perioada  03 mai – 30 noiembrie 2011, inculpatul, în calitate de administrator al SC Blach Dom Profil SRL, beneficiind de ajutorul unuia dintre ceilalți doi inculpați, ar fi ascuns sursa impozabilă prin aceea că ar fi înregistrat în contabilitate livrări intracomunitare pretins derulate cu societăți din Ungaria și Bulgaria, concretizate în 103 facturi în valoare totală de 3.917.326 euro (echivalentul a 16.931.080 lei), menite să mascheze valorificarea bunurilor pe teritoriul României fără colectarea TVA aferentă.
        Agenția Națională de Administrare Fiscală (A.N.A.F.) – Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Brașov s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 36.432.741 lei.
        În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra bunurilor mobile și imobile ce aparțin inculpaților.
        Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brașov, cu propunere de a se menține măsurile asiguratorii.
        
        Anterior, la data de 20 aprilie 2022, procurorii anticorupție au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu un inculpat, persoană fizică fără calitate specială, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de evaziune fiscală, în formă continuată.
        În prezența apărătorului ales, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:
        – 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 6 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii.
        Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost înaintate la Tribunalul Brașov, cu propunere de a se menține măsura asiguratorie a sechestrului dispusă asupra bunurilor mobile și imobile ce aparțin inculpatului.
        Ulterior, la data de 05 iulie 2022, Tribunalul Brașov a admis acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov cu respectivul inculpat și l-a condamnat pe acesta la pedeapsa menționată anterior (link – https://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=11416).

Articolul precedentFraudă cu fonduri europene, la Brașov. Afaceri ilegale cu păstrăvi și sturioni, în vizorul DNA! Prejudiciu de peste 9 milioane de lei la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale
Articolul următorVeste URIAȘĂ pentru românii cu centrale termice individuale. Ce mesaj le-a transmis ministrul Virgil Popescu