Autoritatea de Supraveghere Financiară propune ca toate camerele de rovinietă să verifice și valabilitatea asigurării obligatorii auto. Inițiativa vine în condițile în care amenzile pentru lipsa RCA au crescut semnificativ.

Din toamnă, șoferii care circulă fără RCA vor putea fi amendați și prin sistemul de camere al CNAIR.

Prin modificările aduse legii RCA, camerele de rovinietă vor putea fi folosite și pentru a verificarea valabilitatea asigurării.

Sistemul AIDA (cu datele RCA) va fi interconectat cu baza de date a Ministerului de Interne (privind mașinile înmatriculate în România) și baza CNAIR, potrivit promotor.ro.

Astfel, asigurătorii RCA vor fi obligați să transmită zilnic următoarele:

    • datele privind contractele RCA emise și daunele avizate;
    • informații privind suspendarea efectelor contractelor RCA;
    • alte informații stabilite prin reglementări ale A.S.F.

„Introducerea obligației asigurătorilor RCA de transmitere zilnică a informațiilor necesare A.S.F. în procesul de supraveghere, inclusiv control, și pentru schimbul de date cu alte autorități, inclusiv cele referitoare la suspendarea înmatriculării și producerea unor evenimente rutiere”, se precizează în motivarea ASF.

Amenzi uriașe pentru RCA expirat

În prezent, amenda pentru RCA expirat este cuprinsă între 1.000 și 2.000 de lei. ASF propune însă aplicarea unor sancțiuni diferențiate în funcție de vehicul și gradul de pericol reprezentat de acesta.

Noile amenzi propuse de ASF sunt:

    • 2.000 lei – în cazul vehiculelor încadrate în categoria autoturismelor;
    • 5.000 lei – în cazul vehiculelor de transport marfă având masă totală maximă autorizată mai mică sau egală cu 3,5 tone;

    • 7.000 lei – în cazul vehiculelor de transport persoane, inclusiv tramvaie;
    • 7.000 lei – în cazul vehiculelor de transport marfă având masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone și mai mică sau egală cu 12 tone;
    • 12.000 lei – în cazul vehiculelor de transport marfă având masă totală maximă autorizată mai mare de 12 tone.

Sancțiunea pentru lipsa RCA în cazul vehiculelor care nu se încadrează în categoriile de mai sus (motociclete, scutere, trotinete, etc.), pentru care se impune achiziționarea unei asigurări auto obligatorii, va fi de 1.000 de lei, arată sursa citată.

Articolul precedentRăzboi total în USR, Lasconi pune tunurile pe Drulă: „Conducerea a dictat oamenilor ce să vorbească”
Articolul următorGheorghe Mărmureanu analizează când ar putea avea loc următorul cutremur major în România