Scandal uriaș în învățământul din Brașov. Unele dintre cele mai bune colegii din municipiu au impus un regulament de ordine interioară extrem de riguros.

Mulți părinți și elevi nu sunt de acord cu acesta și au depus un memoriu chiar și la Ministerul Educației. Este vorba despre Colegiul Național Andrei Șaguna, Colegiul Național Dr. Ioan Meșotă și Colegiul de Informatică Grigore Moisil. Astfel, în regulamentele lor de organizare se menționează că elevii care nu obțin cel puțin media 8 la finalul fiecărui an, nu-și mai pot continua cursurile la școala respectivă.

Mai jos puteți vedea ce prevede regulamentul Colegiului Național Andrei Șaguna:

(6.6) (a) Elevii claselor a V-a, a VI-a şi a VII-a, care la sfârşitul anului şcolar nu obţin media generală de minimum 8.50, mediile generale la limba română şi la matematică de minimum 8.00,sau media generală la purtare de minimum 9.50, sunt declaraţi necorespunzători cu standardele şcolare asumate prin contractul educaţional semnat de părinte în momentul înscrierii la Colegiul Naţional „Andrei Șaguna” şi, în
consecinţă, nu vor mai frecventa cursurile colegiului, fiind obligaţi să se transfere, pentru anul şcolar următor, la alte şcoli.
(b) În cazul în care elevul a obţinut media generală de minimum 8.50 şi media generală la purtare de minimum 9.50, dar nu a obţinut media generală de minimum 8.00 la disciplinele limba română şi/sau matematică, el are dreptul, pe baza unei cereri de examinare depuse în termen de cel mult două săptămâni de la încheierea cursurilor anului şcolar, de a susţine examenul de testare la disciplina/disciplinele respectivă/respective, potrivit alin. (5.1) e) al prezentului articol.
(c) În cazul în care nu se depune cererea prevăzută la alin. (b) sau în cazul în care nu este promovat examenul de testare, prevăzut la alin. (5.1) e) al prezentului articol, cu nota de minimum 8.00 la disciplina/disciplinele respectivă/respective, elevul va fi obligat să se transfere, pentru anul şcolar următor, la alte şcoli.
(d) Locurile rămase vacante, în urma situaţiilor prevăzute la alin. (a) şi (c), pot fi ocupate de elevi
proveniţi din alte şcoli, după promovarea examenului de testare, menţionat la alin. (5.1) e) al prezentului articol, cu nota de minimum 8.00 la fiecare disciplină de examen, în ordinea mediilor obţinute şi în limita efectivului de 30 de elevi pe clasă.

Este un regulament intern pe care școlile l-au stabilit în Consiliul de Administrație și, în condițiile în care acel regulament este semnat de părțile implicate, cred că el devine obligatoriu. Sunt colegii care au performanță și care, pentru a-și menține ștacheta așa cum și-au propus, au impus aceste medii pentru a putea rămâne în top”, a declarat Ariana Bucur, inspector școlar general IȘJ Brașov, pentru edupedu.ro.

Era o întelegere între părţi, dar o asemenea prevedere într-un regulament intern nu avea acoperire prin legislaţia cu putere normativă mai mare. Nu era prevăzut în ordinul de ministru, în hotărârea de guvern şi evident nici în legea învăţământului, ca urmare, n-ar fi trebuit să existe”, a spus Ecaterina Andronescu, ministrul Educației.

Solicităm public Ministerului Educației Naționale să trimită corpul de control pentru cercetarea ISJ Brașov și a celor trei licee implicate. Totodată, solicităm Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov să dispună începerea cercetărilor inspectorului școlar general pentru infracțiunea de abuz în serviciu”, arată mai multe asociații de elevi din România, într-o poziție comună față de colegiile care dau afară elevii cu medii sub 8.

Articolul precedentTrei școli din județul Brașov, reabilitate cu fonduri europene
Articolul următorConcurs internațional de schi alpin, amânat o lună