Trei școli din județul Brașov, reabilitate cu fonduri europene

Investițiile demarate la cinci școli din județele Brașov, Mureș și Sibiu – Regiunea Centru – vor fi susținute din fonduri europene, ca urmare a semnării proiectului gestionat la nivel regional de Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, prin care titularul – Ministerul Educației Naționale – împreună cu administrația publică locală vor utiliza aproape zece milioane lei pentru îmbunătățirea condițiilor de din aceste unități educaționale.

Școlile din comunele Augustin, Bran, Șinca Veche (Brașov), Ceuașu de Câmpie (Mureș) și Brădeni (Sibiu) beneficiază de posibilitatea de a-și achiziționa dotări și echipamente, și de a-și finanța, prin Programul Operațional Regional 2014-2020, lucrările de reabilitare a clădirilor inclusiv unele construcții noi. Este vorba de proiectul cu denumirea ”Construcții școli”, având cod MySMIS 125158, a cărui valoare totală alocată Regiunii Centru este de peste 9,7 milioane lei.

Finanțarea este acordată în cadrul Axei Prioritare 10 a Programului REGIO 2014-2020, pentru investiții privind dezvoltarea infrastructurii prin construirea și dotarea unor noi spații pentru școli și licee care funcționează în clădiri ce nu mai prezintă siguranță în exploatare, sunt amplasate în construcții ce fac obiectul retrocedării sau au spații insuficiente și inadecvate pentru educația de nivel primar și mediu. Obiectivul general al proiectului îl reprezintă creșterea gradului de participare a populației școlare din învățământul obligatoriu la un sistem educațional de înaltă performanță, care să asigure resursele umane necesare unei dezvoltări socio-economice durabile. Obiectivul specific al proiectului constă în asigurarea unei oferte educaționale adecvate, accesibile și de calitate, în liceele și școlile cuprinse in proiect, prin reabilitarea, modernizarea infrastructurii educaționale și dotarea acestora cu mobilier școlar. Atingerea obiectivului specific al proiectului se va realiza prin construirea de clădiri adecvate, dar și prin reabilitarea și modernizarea spațiilor destinate procesului educațional, precum și dotarea acestora cu mobilier specific învățământului școlar.

Concret, la nivelul țării se finanțează 1320 grădinițe, școli și licee, precum și 11 cămine studențești – pentru reabilitare, modernizare și mobilare, pentru restabilirea siguranței în exploatare a facilităților școlare, precum și pentru eliminarea dezavantajelor educaționale ale elevilor care învață în asemenea școli. Dintre aceste unități, până la data de 01.01.2014 au fost finalizate 1245 școli. În consecință, în cadrul cererii de finanțare pe apelul de proiecte nefinalizate sunt incluse la nivel național 68 de școli, din care cinci sunt din Regiunea Centru. Este vorba de Liceul ”Sextil Pușcariu” Bran, Școala cu clasele I – VIII Augustin și Școala cu clasele I – VIII Șinca Veche – pentru care este alocată suma de 7,056,984.58 lei; Școala cu clasele I – VIII Ceuașu de Câmpie – pentru care este alocată suma de 765,284.89 lei și Școala cu clasele I-VIII Brădeni – pentru care este alocată suma de 1,968,029.95 lei. Dintre toate aceste 68 școli din țară, în acest moment nu sunt finalizate lucrările la trei dintre ele, respectiv la unitățile din Augustin și Bran (în Brașov, Regiunea Centru) și nici la Școala cu clasele I – VIII Bicaz Chei (Regiunea Nord-Est).

Prin acest proiect se dorește crearea unei infrastructuri școlare moderne, adecvată desfășurării procesului de învățământ, asigurându-se astfel condițiile materiale desfășurării unui proces didactic de calitate, în conformitate cu cerințele actuale. Lucrările de execuție sunt realizate din 2 surse de finanțare. Astfel, din fonduri MEN-UMPMRSU (Unitatea de Management al proiectelor pentru modernizarea rețelei școlare și universitare) sunt finanțate lucrările aferente investiției de bază – clădirea grădiniței și instalațiile aferente, inclusiv rețele exterioare în incintă, iar din fonduri locale se finanțează echipamentele cum ar fi: centrala termică, împrejmuiri și alei, branșamente, remize și magazii, precum și amenajarea terenurilor din incintă.

Lucrările și dotările vizate includ refacerea instalațiilor electrice, montarea unor becuri LED cu consum redus de energie, montarea la exterior a unor corpuri de iluminat cu senzori de mișcare, montarea unor baterii de lavoar cu senzori, montarea sau înlocuirea centralelor termice cu unele mai performante și termoizolarea corespunzătoare a clădirii iar climatizarea spațiilor se va efectua exclusiv în mod natural.

Supraîncărcarea spațiilor școlare, ca urmare a transformării grupei pregătitoare în ”Clasa 0” și includerea acesteia în ciclul învățământului primar a condus, în multe cazuri, la desfășurarea activităților educaționale în spații neadecvate. Peste acest aspect se suprapune și dotarea relativ slabă cu echipamente moderne, bănci, mese, scaune, table și multe altele. În acest sens, pentru asigurarea bazei materiale minime, resursele financiare nerambursabile europene reprezintă o soluție foarte bună. Avem astfel convingerea că desfășurarea actului educațional în condiții mai bune va putea duce și la co-interesarea elevului, la descurajarea absenteismului și reducerea fenomenului de abandon a școlii. Prin Axele Prioritare ale programului REGIO 2014-2020 vom gestiona investiții la mai multe obiective din învățământ, fie la grădinițe și școli, fie la licee profesionale și universități, inclusiv pentru reabilitarea energetică a mai multor clădiri din sistemul educațional. Acest proiect face parte din categoria de finanțare a investițiilor demarate la nivel local și nefinalizate, dar în foarte scurt timp, vom începe contractarea proiectelor depuse de autoritățile publice locale din Regiunea Centru. Prin toate proiectele pe care le coordonăm la nivel regional vom gestiona investiții în valoare totală de peste 40 milioane euro pentru creșterea confortului și a calității actului educativ, precum și pentru a se achiziționa echipamente moderne, potrivite cerințelor actuale din învățământ”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

Articolul precedentCulmea tupeului! Prins băut, fără permis, la volanul unei mașini neînmatriculate
Articolul următorȘcoli de elită din Brașov, acuzate că își discriminează proprii elevi