Risc maxim de avalanșă, în Munții Făgăraș

Foto: Salvamont Sibiu

Riscul producerii de avalanșe în Munții Făgăraș, la peste 1.800 de metri altitudine, este maxim. Zăpada va depăși 2 metri. Salvamontișii recomandă turiștilor să nu iasă din cabane și să nu urce, în niciun caz, mai sus de cabane. 

Potrivit meteorologilor, în Munții Făgăraș, ninsorile din ultimele 24 de ore au dus la creșterea stratului de zăpadă cu circa 80 de centimetri în zona înaltă și cu 40-50 de centimetri la altitudini mai joase.  Duminică va continua să ningă și se vor mai depune în medie 20 de centimetri de zăpadă proaspătă, iar vântul puternic de la peste 1.800 de metri va crea noi plăci de vânt. Principalele riscuri sunt reprezentate de stratul însemnat de zăpadă proaspătă, instabilă.

Declanșarea avalanșelor, inclusiv a celor spontane, este posibilă la orice supraîncărcări iar în zonele adăpostite, cu acumulările cele mai mari, pot antrena un volum însemnat de zăpadă. Stratul instabil de zăpadă măsoară circa 80 de centimetri, fiind depus peste cruste de gheață și stratul vechi, care măsoară 70-80 de centimetri. În zonele adăpostite, zăpada transportată va continua să formeze depozite însemnate, înălțimea troienelor putând depăși 2 metri.

Șeful Salvamont Sibiu, Adrian David, spune că gradul de risc 5 este echivalent cu codul roșu meteo. „În aceste condiții nu recomandăm turiștilor să iasă afară din cabane. Exclus să urce mai sus de nivelul cabanelor. Celor care vor să schieze în zona Bâlea le recomandăm să nu facă acest lucru”, a spus Adrian David, potrivit Mediafax.

Articolul precedentEXPLOZIE, la un bancomat din Poiana Brașov (VIDEO)
Articolul următorȘofer în stop cardio-respirator!