Campania se desfășoară în perioada 6-12 septembrie, în Livada Poștei din Brașov și provoacă comunitatea brașoveană să recicleze ambalajele de băuturi din plastic, sticlă și aluminiu în schimbul biletelor utilizabile în mijloacele de transport în comun din oraș.
În Livada Poștei vor fi instalate 3 astfel de mașini de reciclare, fiecare specializată pentru una dintre cele trei tipuri de reciclabile (PET-uri, sticle sau doze de aluminiu). Aparatele sunt dotate cu senzori speciali, care recunosc aceste tipuri de ambalaje. Ambalajele trebuie sa fie cât mai apropiate de forma reală, nu strivite sau turtite, cu cod de bare unde este cazul, cu sau fără capac.
Pentru fiecare ambalaj acceptat, aparatul va emite un tichet. Odată colectate zece tichete, acestea vor putea fi schimbate pe un bilet de transport RATBV cu două călătorii, valabil pe toate liniile de transport în comun din oraș. Practic, zece ambalaje reciclate vor plăti“ un bilet RATBV cu două călătorii.
Cele trei aparate vor fi furnizate de Envipco – o companie cu prezență globală, care oferă soluții de reciclare pentru ambalaje de băuturi – și vor rămâne în Brașov cel puțin până la finalul anului.
În cadrul parteneriatului Brai-Cata se va ocupa de managementul deșeurilor colectate de cele trei aparate.
„Dragi brașoveni, haideți să facem din orașul nostru un exemplu în ceea ce privește reciclarea. În acest sens vă lansez o provocare: din 6 septembrie, de la debutul Forumului Orașelor Verzi, în Livada Poștei vor fi amplasate trei automate – unul pentru doze de aluminiu, unul pentru peturi și unul pentru sticlă – în care veți putea primi la schimb tichete pe care să le transformați în călătorii gratuite pe transportul în comun. La 10 tichete adunat, veți primi un bilet de două călătorii. Acest demers vine în urma unui parteneriat cu Envipco și cu BraiCata și este încă un pas spre a deveni Capitala Verde a României“, a declarat primarul Allen Coliban.
“Suntem extrem de încântați de acest parteneriat, pentru că aici, la FOV, ne dorim să putem oferi nu numai cele mai eficiente soluții tehnologice în procesul de reciclare a deșeurilor de ambalaje dar și cel mai prietenos aliat al procesului de reciclare. Viziunea noastră pentru un mediu mai curat și mai durabil este susținută de acest parteneriat. Prin eforturile noastre dorim să contribuim activ la conservarea resursele naturale limitate a țării, a lumii în care trăim”, ne-a spus Bogdan Purcherea, Managing Director România, Envipco Holding.
“Faptul că suntem parte dintr-o campanie precum «Bine Faci, Bine Primești», alături de Envipco și Primăria Brașov, ne onorează și ne motivează, în egală măsură să continuăm eforturile începute deja pentru implementarea sistemului «plătește pentru cât arunci» și pentru creșterea permanentă a țintelor de reciclare”, a declarat Bogdan Constantinescu, managerul general al Brai-Cata SRL.
Această campanie este una de informare despre procesul de reciclare, prin care se dorește sensibilizarea opiniei publice din Brașov și din Ardeal și creșterea gradului de conștientizare privind protejarea mediului înconjurător printr-un management eficient al deșeurilor.
Obiectivele comune ale celor trei parteneri sunt schimbarea comportamentului oamenilor din comunitățile locale cu privire la păstrarea mediului înconjurător curat și promovarea beneficiilor utilizării transportului în comun ca mijloc de transport ecologic.
Forumul Orașelor Verzi este un eveniment de mediu organizat în perioada 6-12 septembrie 2021, care își propune să contribuie la obiectivul “Brașov – capitala verde a României” și să transforme municipiul în centrul european al dezbaterilor de mediu.
Evenimentul este structurat pe trei categorii de activități: o Conferință internațională de politici publice de mediu (9-11 septembrie 2021) adresată autorităților locale din toată țara, activități de informare, conștientizare și divertisment pentru publicul brașovean, derulate de ONG-uri în mai multe locuri din oraș, precum și demararea unor măsuri pe termen lung ale municipalității de tranziție spre verde, precum colectarea selectivă a deșeurilor, încurajarea mobilității alternative și îmbunătățirea calității aerului.
Partenerii instituționali ai municipalității în organizarea Conferinței Internaționale de Politici Publice sunt Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Asociația Municipiilor din România și Consiliul Județean Brașov. Conferința beneficiază de Înaltul Patronaj al Președintelui României.
Detalii despre programul Forumului Orașelor Verzi găsiți pe www.fovbv.ro.
Compania Envipco, unul dintre cei mai importanți producători mondiali de RVM-uri (Reverse Vending Machines), își aduce aportul la dezvoltarea durabilă și sustenabilă pe termen lung a Brașovului, prin montarea aparatelor de reciclare. Acestea îi vor stimula pe brașoveni să recicleze și astfel să ajute orașul să se mențină în topul orașelor verzi ale țării.
Pentru companie acest eveniment marchează lansarea oficială în România a brandului, care prinde viață cu ajutorul aparatului denumit în mod prietenos ¨Petrică¨, aparat menit să ajute cetățenii să se familiarizeze cu procesul de reciclare, unul extrem de simplu.
Envipco este prezentă în România din anul 2019, prin producția de subansamble pentru primul model de mașină de colectare automată a ambalajelor de băuturi (RVM) fabricat în România. Compania are o unitate nouă de producție în județul Alba. În această fabrică, ea produce RVM-uri pentru întreagă zonă europeană, România devenind astfel un punct de importanță strategică în ceea ce privește dezvoltarea Envipco în Europa.
¨Producem echipament care ajută economia CIRCULARĂ să funcționeze într-un mod sustenabil. Preluăm ambalaje de băuturi, le procesăm și direcționăm aceste deșeuri către facilități de reciclare. În urma acestor acțiuni sunt produse noi ambalaje din deșeurile celor vechi și oamenii care reciclează sunt răsplătiți pentru spiritul civic de care dau dovadă. Toate acestea transformă Envipco în o companie-lider pe piața mondială a RVM-urilor¨, a declarat Simon Bolton, CEO Envipco Holding.
Compania de salubritate Brai-Cata SRL activează în domeniul managementului integrat al deșeurilor încă din anul 2000, timp în care și-a extins permanent portofoliul de clienți și a investit în achiziția de utilaje performante și tehnologii eficiente de sortare.
Experiența acumulată, valorile promovate, investițiile realizate, infrastructura, resursele umane, calitatea serviciilor și parteneriatele pe termen lung au plasat compania în topul firmelor cu capital privat românesc și au contribuit la o continuă expansiune, Brai-Cata având în prezent sucursale în șase județe din țară, inclusiv în municipiul București.