Protecția Consumatorilor propune raționalizarea alimentelor de bază! Cantitățile legale de mâncare pentru o gospodărie!

Autoritatea Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) propune plafonarea prețurilor la produsele de strictă necesitate care fac parte din coșul minim de consum, în scopul protejării cetățenilor de creșterea bruscă a prețurilor. Plafonarea ar urma să aibă loc doar pe perioada stării de urgență. Instituția propune și aplicarea unor limite privind cantitățile ce pot fi cumpărate de o singură persoană, ”pentru a preveni eventuale sincope în aprovizionare”.

Având în vedere această stare de fapt, și pentru a preveni anumite comportamente comerciale incorecte, sau chiar ilegale, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) propune, pe o perioadă determinată, plafonarea prețurilor produselor de strictă necesitate care fac parte din coșul minim de consum lunar – așa cum este el definit de lege -, în scopul protejării cetățenilor în fața unor posibile creșteri bruște și substanțiale de prețuri. Comunicat ANPC: „În egală măsură, în magazinele de retail se impune aplicarea unor limite rezonabile privind cantitățile din același produs vândute unei singure persoane, pentru a permite accesul tuturor consumatorilor la respectivul produs și pentru a preveni eventuale sincope în aprovizionare”, se mai arată în comunicatul ANPC.

Structura coșului minim este reglementată de către Ordonanta de urgență 217 din anul 2000. Acesta include atât alimente (mălai, pâine, cartofi, orez, paste făinoase, fructe, legume, ouă, lapte, brânză etc), cât și produse nealimentare (îmbrăcăminte, încălțăminte, medicamente, articole sanitare) și servicii (apă, salubritate, energie electrică, gaze, abonamente radio-tv și chiar și taxe). Cantitățile pot fi consultate în tabelul alăturat.

Sursa: Libertatea

Articolul precedentAlfred Simonis cere Guvernului să ia masuri de plafonare a prețurilor urgent
Articolul următorApelul disperat al unui medic de familie din Brașov! „Nu avem mănuși, combinezoane și dezinfectanți!”