FOTO: BUNĂ ZIUA FĂGĂRAȘ

Subiectul managementului deșeurilor reprezintă unul din cele mai importante domenii de activitate pentru autoritățile publice locale din jud. Brașov.  Din păcate, acesta a creat și foarte multe probleme, cu precădere în ultimul interval de timp datorită faptului că nu s-a reușit crearea infrastructurii de gestionare a deșeurilor.

Între anii 2012 și 2015 Consiliul Județean Brașov împreună cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ”ISO MEDIU” în domeniul salubrizării localităților din județul Brașov au lucrat împreună pentru accesarea unei linii de finanțare în cadrul Programului Operațional Sectorial de Mediu, fără a se reuși depunerea aplicație de finanțare.

Anul 2016 a reprezentat un an de resetare. Începând cu anul 2017 s-a constituit în asociație o nouă echipă de conducere, împreună cu o nouă echipă de executiv și noi grupuri de lucru. Astfel, s-a reluat activitatea realizandu-se împreună cu autoritatea publică județeană un caiet de sarcini pentru a se putea licita serviciul de consultanță și asistență tehnică pentru actualizarea Master Planului de gestionare a deșeurilor, respectiv pentru pregătirea aplicației de finanțare, de această dată în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.

Achiziția serviciului de consultanță a reprezentat un proces dificil, îngreunat de contestații, care s-a prelungit din anul 2017, pe tot parcursul anului 2018, pentru ca abia în luna iulie a anului curent să se reușească semnarea contractului. În intervalul mai sus menționat, Asociația ”ISO MEDIU” s-a îngrijit, conform angajamentelor, de constituirea unei baze de date care prezintă situația actuală de la nivelul județului Brașov cu privire la modul în care sunt gestionate deșeurile municipale.

Astfel, putem spune că, în fața comunicării oficiale realizată de reprezentanții Consiliului Județean Brașov cu privire la semnarea contractului de consultanță și asistență tehnică (
https://site.judbrasov.ro/event_CJ-are-asigurat-consultan-a-pentru-elaborarea-proiectului-Sistem-de-Management-Integrat-al-De-eurilor-din-Jude-ul-Bra-ov_561.html?sfns=mo
), Asociația de Dezvoltare Intercomunitară este pregătită să lucreze cot la cot cu specialiștii Consiliului Județean pentru crearea sistemului de managment integrat al deșeurilor în jud. Brașov.

Un sistem de managment integrat presupune închiderea depozitelor neconforme de deșeuri municipale, crearea unor infrastructuri de procesare a deșeurilor pe fiecare din nivelurile impuse legislativ, de la stații de sortare, transfer, compostare, instalatii de tratare mecano biologic, până la depozite ecologice, respectiv infrastructură locală pentru colectarea separată a deșeurilor. O simplă descriere a unui astfel de sistem și putem conchide faptul că implementarea proiectului SMID 2 reprezintă o prioritate pentru jud. Brașov, deoarece ar determina soluționarea problemelor pe care le întâmpinam înca din 2008.

Cu privire la depozitele neconforme de deșeuri municipale, după cum știți, Administrația Fondului pentru Mediu a lansat un program de finanțare pentru derularea lucrărilor de închidere a acestora. Județul Brașov are însă, pe aria sa de acoperire, cele mai multe astfel de depozite și țin să menționez că în contextul în care una din autoritățile publice locale sau mai multe, nu reușesc să acceseze sau nu se încadrează în condițiile de eligibilitate ale programului AFM, vor putea fi incluși și cu aceste obiective de investiții în aplicația de finanțare pentru POIM.

Acestea fiind spuse, invit colegii primari să se alăture echipei ADI ISO MEDIU cu atribuții în pregătirea proiectului de finanțare și să dea curs tuturor solicitărilor care vor fi transmise în următoarea perioadă , iar reprezentanților Consiliului Județean le transmit că Asociația ISO MEDIU este pregătita de muncă pentru ca județul Brasov să se alinieze standardelor europene în gestionarea deșeurilor.

Articolul precedentFOTOGALERIE Sfârșit de carieră, după o activitate de aproape trei decenii
Articolul următorProiectul terminalului aeroportului a ajuns la Curtea de Apel