Eduard Grosu (27 de ani) are șanse mari să participe în 2020 în Turul Franței, competiție care va fi în direct pe Eurosport între 27 iunie și 19 iulie. Din 1936, niciun român nu a mai participat în Turul Franței.

Pe lângă formațiile de World Tour, organizatorii Marii Bucle oferă la fiecare ediție câteva wildcarduri. Acestea se îndreaptă fie către echipe Pro-continentale din Franța, fie spre formații care au rutieri extrem de atrăgători pentru competiție. În 2019, Cofidis, Direct Energie, Team Arkea-Samis și Wanty-Groupe Gobert au fost marile câștigătoare.
În 2020, Team Delko Marseille, formația lui Edi Grosu, va fi aproape sigur la start, urmând a primi o invitație, după cum chiar rutierul din Zărnești a confirmat.
El va avea astfel șansa să devină primul rutier român, după 84 ani, care să evolueze în cea mai importantă cursă pe etape din lume. În 1936, Constantin Tudose, Nicolae Ţapu, George Hapciuc şi Virgil Mormocea au fost singurii compatrioți ai noștri din istorie prezenți la startul Turului Franței. Dincolo de faptul că Delko Marseille e o echipă din Hexagon, organizatorii au în vedere și faptul că formația dispune de doi rutieri interesanți, pe lângă Edi francezii transferându-l în această iarnă și pe Ricardo Minali (și el un sprinter foarte puternic, fost la Astana).

Anul viitor există posibilitatea foarte mare să fiu prezent în Turul Franţei, ceea ce ar pune în calendar o competiţie foarte importantă înaintea Jocurilor Olimpice şi, cu siguranţă, forma mea fizică va fi de top la Tokyo. Turul Franţei va lua startul din Marsilia, de unde este şi echipa mea, iar datorită rezultatelor şi a conducerii care a făcut un plan legat de acest lucru avem şanse undeva la 90% să fim prezenţi la start.

Prezenţa noastră la start se va confirma până la jumătatea lunii ianuarie şi, în funcţie de decizia organizatorilor Turului Franţei, voi alcătui planul meu competiţional, de antrenament. La Turul Franţei, o cursă pe etape, sunt mai multe oportunităţi şi sunt un sportiv care se recuperează bine de la o zi la alta, şi după cele două experienţe din Turul Italiei, cred că sunt destul de matur fizic şi mental ca să reuşesc să fac un rezultat mare în Turul Franţei„, a spus Edi Grosu.

Grosu este românul cu cel mai bun rezultat într-un Mare Tur: el a ocupat locul 5 într-o etapă din Giro, în 2015, pe vremea când evolua pentru Nippo-Vini Fantini.

Sursa: eurosport.ro

Articolul precedentCopiii din Gârcini văd, pentru prima dată, bradul de Crăciun
Articolul următorFOTO Două mașini, implicate într-un accident rutier