Având în vedere evoluția situației epidemiologice și evaluarea riscului de sănătate publică pentru perioada următoare, față de atribuțiile Consiliului Județean Brașov în domeniul sănătății, în contextul excepțional în care ne aflăm, administraţia judeţeană este alături de personalul medical şi auxiliar din toate unitățile spitaliceşti aflate în subordine, cu tot ceea ce solicită pentru desfăşurarea activităţii în condiţii optime, în perioada stării de urgenţă instituită la nivel naţional.

Conducerea Consiliului Județean Brașov ţine permanent legătura cu managerii spitalelor, astfel încât asigurarea necesarului de fonduri să fie realizată cu rapiditate, având în vedere că fondul de rezervă al bugetului judeţean din acest an este în întregime la dispoziţia unităţilor medicale.

Menționăm că, față de sumele alocate de administrația județeană spitalelor în anul 2016 – de aproximativ 8,2 milioane de lei, în anul 2020 transferurile curente și de capital totalizează  35.892.000 lei, fiind de 4 ori mai mari, pe lângă faptul că în 2020 la nivelul spitalelor sunt în desfășurare proiecte pe fonduri europene nerambursabile (30.309.000 lei).

Măsurile adoptate de CJ Braşov pentru susţinerea activităţii spitalelor

Conducerea Consiliului Județean Brașov a emis, miercuri, 18 martie, o dispoziție privind virările de credite bugetare din bugetul judeţean pe anul în curs – Secţiunea Funcţionare, Capitolul Bunuri şi Servicii, destinate unor spitale din subordine, pentru asigurarea fondurilor necesare derulării activităţilor curente, în contextul instituirii stării de urgenţă.

❗Astfel, pentru Spitalul Clinic de Boli Infecțioase s-a făcut o realocare de fonduri, 110.140 de lei fiind distribuite pentru achiziționarea de materiale sanitare, reactivi, dezinfectanți, materiale de laborator, materiale și prestări de servicii cu caracter funcțional.

❗În cazul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie, suma de 67.000 de lei au fost repartizată pentru medicamente, materiale sanitare, reactivi, dezinfectanți și materiale de curățenie.

❗La Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Brașov, 285.070 lei au fost redistribuite pentru achiziția de medicamente, dezinfectanți, bunuri și servicii pentru întreținere și funcționare, materiale și prestări servicii cu caracter funcțional.

❗Pentru Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Dr. A.I. Sbârcea”, suma redistribuită ajunge la 360.000 de lei, fiind destinată pentru cumpărarea de materiale sanitare, reactivi, dezinfectanţi, materiale de laborator, materiale şi prestări de servicii cu caracter funcţional.

Marţi, 17 martie, conducerea CJ Braşov a solicitat fiecărui spital să prezinte până în 18 martie, ora 11:00, necesarul de fonduri suplimentare pentru a face faţă situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea infecţiei cu noul coronavirus.

Joi, 19 martie, la sediul CJ Braşov au avut loc întâlniri pe această temă cu reprezentanţii conducerii celor şase instituţiilor spitaliceşti din subordine, în vederea definitivării cuantumului sumelor necesare. Urmare acestor discuții, Consiliul Județean Brașov a suplimentat bugetul spitalelor cu suma de 2.249.000 lei și din bugetul inițial aprobat, s-au realocat sume în cuantum de 10.007.350 lei – astfel, totalizând suma de 12.256.350 lei, ce poate fi utilizată pentru gestionarea situației de criză, respectiv pentru achiziționarea de materiale sanitare, dezinfectanți, echipamente de protecție, reactivi, achiziționare de ventilatoare mecanice în secții de ATI, precum și echipamnetul de biologie moleculară REAL TIME PCR, necesar efecturării testelor pentru COVID-19, inclusiv amenajare compartiment ATI de 10 paturi la Spitalul Clinic de Pneumopftiziologie.

❗Amintim că încă din data de 28 februarie, Consiliul Judeţean Braşov a solicitat unităţilor sanitare din subordine informarea cu privire la măsurile dispuse cu privire la implementarea Metodologiei de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19) elaborată de către Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

❗Astfel, la toate unitățile sanitare au fost puse în aplicare măsuri pentru asigurarea stocurilor de urgență medicală, respectiv rezerve de materiale sanitare, substanțe dezinfectante și echipamente de protecție personală, fiind derulate proceduri de achiziție publică în acest sens. Personalul medical și auxiliar din toate spitalele a fost informat şi instruit în legătură cu măsurile de precauție specifice, iar pentru prevenirea apariției unor infecții, programul de vizită la toate unităţile spitaliceşti a fost suspendat.

❗Consiliul Judeţean Braşov va dubla suma alocată lunar din bugetul propriu, pentru acordarea de stimulente, în perioada martie – mai 2020, personalului medical și de specialitate care participă efectiv la combaterea epidemiei cu COVID-19 în prima linie.

Spitalul de Infecţioase va primi 500 de teste

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase va intra vineri, 20 martie, în posesia a 500 teste pentru depistarea infecţiei cu COVID-19, din cele 2500 comandate.

Potrivit conducerii spitalului, achizițiile de echipamente de protecție și materiale sunt realizate, iar stocurile sunt refăcute constant, astfel încât s-au transmis Consiliului Judeţean Braşov sumele necesare pentru asigurarea stocului pentru următoarele 4-5 luni.

Conform recomandărilor Centrului Național de Supraveghere Boli Transmisibile, Spitalul de Infecţioase asigură materiale de protecție a personalului medico-sanitar în funcţie de fiecare tip de activitate desfăşurată.

Din suma de 300.000 de lei alocată de Ministerul Sănătății s-a dat drumul la achizițiile directe pentru consumabile, recoltoare şi alte materiale necesare, 2000 de recoltoare fiind deja livrate.

Problema asigurării de resurse umane de suport (personal administrativ, TESA), în funcţie de solicitări, se va rezolva prin detaşarea unor angajaţi de la alte spitale din oraş, pentru o perioadă de maximum 60 de zile, ținând cont de faptul că Spitalul de Boli Infecţioase este spital de primă linie în combaterea COVID-19.

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă – cu orice preţ, în afara zonei de contaminare!

Conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov anunţă că unitatea medicală dispune de toate materilele sanitare şi de protecţie necesare, conform protocoalelor în vigoare, şi este pregătită cu tot ce este nevoie pentru lupta împotriva răspândirii infecţiei cu noul coronavirus.

Spitalul este în linia întâi de  tratare a cazurilor non-COVID, pentru toate urgenţele din judeţ şi din zonele limitrofe, astfel că prioritatea numărul 1 este menţinerea spitalului în afara ariei de răspândire a infecţiei.

Stocurile realizate până în prezent sunt mulţumitoare, dar măsurile dispuse la nivelul spitalului sunt de utilizare judicioasă şi cu responsabilitate a tuturor resurselor, astfel încât, dacă situaţia o va impune, colectivul de la Judeţean să fie pregătit din toate punctele de vedere pentru a intra în lupta cu noul coronavirus.

O altă intenţie fermă a conducerii este de a achiziţiona în cel mai scurt timp un echipament de biologie moleculară Real Time PCR. Parterul spitalului a fost izolat, s-au montat 10 paturi de ATI dotate cu monitoare şi ventilatoare, iar din lista de investiţii aprobată de CJ s-a trecut pe procedura de achiziţie directă a dotărilor pentru terapia intensivă: ventilatoare, monitoare, injectomate. De asemenea, spitalul ar putea primi o donaţie de 10 ventilatoare şi 5 teste rapide pentru deficienţa de imunoglobulină.

ATI la Pneumologie!

La Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Braşov se va înfiinţa în cel mai scurt timp  un compartiment de ATI cu 10 paturi, dotările urmând să fie asigurate de Ministerul Sănătăţii, costurile de  amenajare  a spațiului rămânând în sarcina Consiliului Judeţean  Brașov.

Măsuri adoptate de Spitalul Clinic de Copii Braşov

Conducerea Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Braşov spune că mare problemă o reprezintă lipsa stocurilor la furnizori, dar şi preţurile maximale depăşite cu mult la materialele sanitare de strictă necesitate în această perioadă, în special a celor pentru protecţia cadrelor medicale.

S-au comandat produse, astfel încât spitalul să aibă stocuri pentru următoarele 45 de zile, însă nu toate comenzile de materiale sanitare şi de protecţie au fost livrate. Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Brașov va asigura asistența medicală de urgență non-Covid pacienților copii din Braşov şi judeţele limitrofe Harghita și Covasna.

La nevoie, Spitalul Clinic de Psihiatrie şi Neurologie pune la dispoziţie 141 de paturi

În data de 16 martie 2020, comisia de criză instituită la nivelul Spitalului Clinic de Psihiatrie şi Neurologie Braşov a decis externarea pacienților cronici din cadrul Secției Clinice de Recuperare neuro-psiho-motorie și închiderea acestei secții începând cu data de 19 martie 2020. Secția Clinică Recuperare neuro-psiho-motorie va fi igienizată și pusă la dispoziția autorităților.

O altă decizie a fost comasarea secției Psihiatrie I (situată la Sediul Central din str. Prundului nr. 7-9) cu secțiile Psihiatrie II și Psihiatrie III (situate în str. M. Eminescu), astfel încât să existe o singură linie de gardă care se deservească toți pacienții cu afecțiuni specifice obiectului de activitate a secțiilor menționate. Secția Clinică Psihiatrie I va fi închisă, igienizată și pusă la dispoziția autorităților.

Totodată, în condiții de criză, Secția Clinică Neurologie I și Secția Neurologie II pot fi relocate în Secția Clinică de Recuperare Neuro-Psiho-Motorie, putând astfel să fie izolat Corpul Central. Aici, la nevoie, pot fi puse la dispoziție un număr de 141 de paturi destinate pacienților diagnosticați cu COVID-19, după cum urmează: parterul Corpului Central, care are încorporate Terapie Acuți cu un număr de 16 paturi (cu monitor și oxigen la pat, dintre care doar 2 dispun de ventilatoare portabile); Compartimentul Radiologic și Imagistică Medicală, CT – ale căror servicii pot fi rechiziționate; etajul I – cu 40 de paturi; etajul II – cu 42 de paturi; etajul III – cu 43 de paturi.

Dorim să mulțumim medicilor, asistenţilor medicali, specialiştilor de laborator şi tuturor angajaţilor din spitalele braşovene pentru modul în care înţeleg să-şi facă datoria în aceste zile dificile, pentru eforturile lor de limitare a răspândirii infecţiei cu noul coronavirus şi pentru profesionalismul cu care tratează cazurile deja confirmate.

Medicii brașoveni sunt cu adevărat eroii comunității noastre!

Mulţumim tuturor brașovenilor pentru sprijinul acordat Spitalului de Boli Infecțioase Brașov, spital aflat în prima linie în lupta cu COVID-19.

Mulţumim voluntarilor care s-au pus la dispoziţia sistemului sanitar din Braşov cu toate resursele şi puterile lor!

Mulţumim sponsorilor pentru donaţiile făcute!

Mulţumim reprezentanţilor presei pentru modul prompt, corect şi obiectiv în care informează populaţia prin intermediul tuturor canalelor de comunicare!

În această perioadă de urgenţă, cu toţii avem o luptă de dus. Fie să ieşim cu toţii învingători!

Articolul precedentMașină intrată într-o casă, pe DN1! Un tânăr a murit, iar alte două victime sunt în stare gravă!
Articolul următorModificări de program și suspendarea unor curse, la RAT Brașov! „Nu circulați cu autobuzul decât dacă este urgent!”