Tinerii din Cacova (Şcheii Braşovului) împreună cu Uniunea Junilor din Şcheii Braşovului si Societatea Junilor Roşiori organizează duminică tradiţionalul Joc strămoşesc de la Şargu, (str. General Moşoiu 27 – la Crucea de la Şargu).

Jocul strămoşesc reprezintă una dintre cele mai frumoase şi spectaculoase tradiţii din Şchei. Este o ultimă rămăşită din perioada în care comunitatea românească din Şchei mai păstra multe din trăsăturile caracteristice satului transilvănean tradiţional. În prezent, deşi în alte părţi jocul a devenit o tradiţie practicată de ansambluri profesioniste în scopuri turistice, în Şchei jocul strămoşesc şi-a păstrat vitalitatea şi unele funcţii specifice. Acest lucru se datorează faptului că jocul este încă organizat de către membrii comunităţii, tineri sau juni, grupaţi pe zone, în funcţie de domiciliu.

Este prima activitate din an a junilor din Șchei, unde sunt prezente și junițele, care vor purta superbele costume tradiționale. Dansurile pe care tinerii care vor să participe la joc trebuie să le cunoască sunt: hora junilor, brâul, breaza, ardeleana, sârba și brașoveanca. Programul începe de la 10:30, în Piaţa Unirii, cu Hora Junilor (unde vor fi prezenți doar băieții), în cadrul căreia junii vor arunca buzduganele. Baietii urca inapoi la Crucea de la Sargu, unde danseaza hora si repeta aruncarea buzduganului. Apoi, de la ora 14.00 începe Hora Junilor la Șargu, alaturi de frumoasele lor junite, urmand sa aiba programul de dansuri pana la ora 17:00, cand vor pleca pentru a se schimba in haine de serata. Totul se va încheia seara, la ora 20:00, urmand probabil o petrecere.

Numit de cacoveni „Jocul tinerilor din Cacova” sau „Jocul de la Șargu”, acest eveniment tradițional din Șchei a cunoscut în tip anumite modificări în ceea ce privește data și locul desfășurării. În zilele noastre, evenimentul are loc în a doua duminică după Duminica Tomii, dar documentele spun că inițial jocul se desfășura la Crucea de la Pietriș în ziua de Sântilie, zi în care, în prezent are loc maialul Junilor Roșiori.

Sursa foto: pagina oficială a evenimentului

Articolul precedentHANDBAL: Corona Brașov se califică în ultima etapă în cupele europene
Articolul următorAccident cu o victimă, lângă Săcele