Cea mai valoroasă patinatoare de viteză a României, Mihaela Hogaș, de la CSM Corona Brașov, domină acest sport la nivel național. Este multiplă campioană națională la sprint – patinaj viteză, la 500 de metri și 1.000 de metri. Naționalele României au avut loc la Inzell, în Germania. Asta pentru că România nu are infrastructura necesară pentru a organiza astfel de competiții. Mihaela Hogaș a vorbit, astăzi, într-o conferință de presă susținută de clubul CSM Corona Brașov, despre performanțele din ultimii ani. Dar și despre obiectivele pe plan internațional și visul ei: medalie la Olimpiadă!

Pentru mine este important să-mi păstrez aceste titluri, pe care le obțin de câțiva ani. Îmi doresc mult să-mi dobor recordurile naționale. Pe plan internațional vreau să fiu în grupe mondiale, Campionat Mondial și în Campionatul European. Olimpiada este cel mai mare obiectiv al meu. Iar fiecare an este ca o etapă. Și în fiecare etapă sunt obiective intermediare. Se mențin obiectivele orice ar fi. Olimpiada se menține orice ar fi. În carieră am luat-o treptat. Eu am început cu locul 19 la Campionatul Național. Am început să am succes la nivel național, apoi la nivel internațional, la juniori. Și apoi au urmat medalii la U23. Cam de un an am intrat în liga seniorilor. Am reușit să mă calific foarte devreme la Olimpiadă. Abia acum simt că intru cu adevărat în etapa aceasta a seniorilor. Este o diferență, normal, dar o să fac față cu siguranță. Detaliile fac diferența. Obiectivele noastre s-au schimbat față de atunci când eram mai mici. Tot ceea ce este pe plan național este obligatoriu. Și foarte important tot ce este internațional. Avem trei obective foarte mari în următoarele luni: Cupa Mondială de la Calgary, Campionatul European și Campionatul Mondial. Trebuie să ne pregătim cât mai bine pentru fiecare competiție”.

Mihaela Hogaș a vorbit și despre problemele pe care le-a întâmpinat în acest sport. Spune că fără susținerea clubului Corona Brașov s-ar fi pierdut și nu ar fi reușit niciodată să facă performanță în acest sport. Federația de profil, din păcate, este ca și inexistentă. Nu a ajutat-o cu aproape nimic.

Pe plan intern este greu să progresăm, pentru că noi, în România, nu avem un patinoar specific. Și nu cred că se va construi în următorii 5 ani. Cine vrea să concureze pe plan intern, european sau internațional, obligatoriu trebuie să se antreneze în străinătate, în Germania. Acolo unde ma antrenez eu de la 9 ani. Nu toată lumea poate să facă aceste sacrificii. De aceea se și pierd mulți sportivi. Nu toată lumea are norocul meu, să aibă un club în spate, așa cum este Corona, care să mă ajute atât de mult. Corona a făcut pentru mine mult mai mult decât era cazul. Le mulțumesc celor de la Corona că au avut încredere în mine de la început, când nu aveam rezultate. Federația are mari probleme. Și a făcut mult prea puțin pentru mine. Absolut niciun sportiv, la patinaj viteză, nu este finanțat de federație. Așa că fiecare patinator trebuie să-și fac rost de finanțare. Dacă are noroc, de la un club puternic, așa cum este cazul meu. Sau de la sponsori, ori de la COSR, dacă are noroc. Nu mă interesează să merg la un club din străinătate. Iubesc România. Era ușor pentru mine să plec. Tocmai pentru că sunt din România este o provocare. Mă simt mult mai mândră fiind româncă să îmi înving colege din Germania. Care au absolut toate condițiile, la ele acasă. Multe dintre colege chiar se mirau cum am atins un nivel atât de ridicat. Cu probleme pe care le avem la lotul național. Important este să fiu sănătoasă. Nu am numărat niciodată câte medalii am. La finalul carierei o să trag linie”.

Articolul precedentCu drag despre România | Iubiți Bacăul, inima vie a Moldovei – Pământ românesc binecuvântat de Dumnezeu
Articolul următorDin ce sunt făcute, de fapt, jeleurile. Acum că ştii, mai mănânci?