FOTOGALERIE Studenții și profesorii Universității Transilvania din Brașov, moment artistic în China

Capitala Chinei a fost martorul aniversării speciale a 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și Republica Populară Chineză. În continuarea seriei de evenimente organizate pe parcursul a șapte săptămâni de către Ambasada României pentru marcarea celor șapte decenii de relații bilaterale, misiunea de la Beijing a organizat, la data de 17 octombrie, o seară de gală dedicată acestui eveniment. Ambasada României este singura misiune europeană, dintre cele 7 care aniversează 7 decenii de relații bilaterale cu China, care a organizat o serie specială de acțiunidedicate acestui moment special.

Evenimentul, care a debutat cu lansarea unui plic „prima zi a emisiunii”, realizat, la inițiativa Ambasadei, prin colaborarea dintredoi renumiți artiști, unul român și unul chinez, a fost găzduit de către Asociația de Prietenie a Poporului Chinez cu Țările Străine, în Sala de Onoare. Acorduri dechitară, împletite cu note clasice de pian și flaut și piese celebre din repertoriul internațional, au răsunat la Beijing într-un regal de muzică clasică ce a precedat un recitalde muzică populară românească, în care oaspeții au vibrat, încă o dată, la unison, pe aceeași frecvență cu notele unice ale folclorului românesc.

Evenimentul a fost onorat de prezența oficialilor chinezi, din partea MAE și a conducerii de partid, care au transmis mesaje de apreciere și prietenie. Din partea gazdelor, Asociația de Prietenie a Poporului Chinez cu Țările Străine, domnul Shen Xin, DirectorGeneral al Departamentului Eurasiatic, a evidențiatimportanța schimburilor culturale dintre cele două popoare pentru consolidarea relațiilor și locul special pe care filmele și muzica românească îl au în amintirile generației mature a Chinei.

Ambasadorul Românieia subliniat, în discursul său, pietrele de hotar ale relației bilaterale, atât în perspectivă istorică, precum și în zilele noastre. Acesta a menționat contribuțiile României la industrializarea Chinei, cu precădere în domenii precum industria automobilă, petrochimie și electrocasnice, dar și în consolidarea Reformei sale Agrare, sprijinul acordat de România în cadrul Organizației Națiunilor Unite, precum și contribuțiile României la normalizarea relațiilor sino-americane. Acesta a transmis că România continuă să prețuiască relația apropiată cu Chinași în prezent, menționând contribuțiile țării noastre, inclusiv recent, în calitate de Președinție rotativă a Consiliului Uniunii Europene, la consolidarea relațiilor dintre UE și China.

Seara de gală a debutat cu lansarea oficială a unui plic și a unui timbru comemorativ „prima zi a emisiunii”, al cărui design a fost realizat de către doi artiști de marcă ai României și ai Chinei: Maestrul Ioan Nemțoi, supranumit și „Brâncuși al sticlei”, și Ma Zikai, artist plastic chinez recunoscut pentru tehnica sa tradiționalistă. Rezultatul a luat forma unei picturi comune a celor doi artiști, plicul devenind un exemplu perfect al schimburilor culturale de succes dintre cele două popoare.La eveniment a luat parte și maestrul Ioan Nemțoi, aflat la Beijing special pentru a participa la acest eveniment, împreună cu artistul chinez și conducerea Fundației Chineze pentru Pace și Dezvoltare, organizator al proiectului.

Recitalulde muzică clasicăa fost susținut de un grup de tineri studenți și profesori de excepție, din cadrul Facultății de Muzică a Universității Transilvania din Brașov. Acordurile clasice au trecut, treptat, la note folclorice, care au încântat audiența de la Beijing prin autenticitatea lor, făcând ca cei peste 300 de participanți, atât seniori ai relației cât și exponenți ai tinerei generații, să trăiască laolaltă cu artiștii bucuria interpretării. Tabloul cultural-artistic aniversar a fost înnobilat cu un vin d’honneuroferit oaspeților Ambasadei, vinurile și gustările românești, nelipsite de la evenimentele misiunii de la Beijing, întregind o seară de excepție.

Prieteni ai României din China, oficialități chineze și oameni de cultură din capitala Regatului de Mijloc, veterani care au purtat relația și au participat la consolidarea acesteia în toate perioadele sale, chinezi pentru careRomânia a devenit o a doua patrie, dar și români pentru care China a devenit acasă, au sărbătorit, împreună,această aniversare specială. Lor li s-au alăturat studenții români din China și jurnaliști din Beijing.

Evenimentul a avut o largă expunere media, atât în presa scrisă, cât și audio-vizuală din China, fiind redat inclusiv pe postul național de televiziune CCTV și pe canalul internațional al acestuia, CGTN: https://news.cgtn.com/news/2019-10-18/China-Romania-mark-70-years-of-relations-with-special-envelopes-KTjZlyJq00/index.html?from=timeline&isappinstalled=0.

La 5 octombrie 1949, România era cea de-a treia țară care recunoștea noua Republică Populară Chineză, iar această declarație politică de prietenie avea să fie începutul unei prietenii autentice, sincere și de durată, care, prin eforturile constante ale oamenilor care au susținut-o, a depășit barierele temporale și politice și a devenit un adevărat exemplu de urmat în practica relațiilor bilaterale.

Articolul precedent90 de ani de la prima cercetare sociologică la Drăguş
Articolul următorFOTO Copil DECEDAT, pe DN1A! Trafic BLOCAT