Solutia arhitecturala propune un ansamblu complet si complex, o infrastructura multifunctionala care prin mixul de functiuni va revitaliza zona oferind posibilitatea utilizarii cladirii pe toata perioada anului 24/7, atat pe perioada evenimentelor organizate, concerte, spectacole, evenimente sportive, cat si in restul timpului.
Respectiv pentru antrenamente sau competitii scolare, locale, prin divizarea si amenajarea in multiple formule a spatiului de arena, precum si a spatiilor complementare pe care le ofera cladirea, restaurante, cafenele, alimentatie publica, sali de antrenamente, spa, sali de intalnire, conferinte, spatii comerciale, birouri, sali de curs pentru activitati pentru toate categoriile de varsta.
Prin amenajarile exterioare si amenajarile spatiilor de parcare se urmareste deasemenea o integrare cat mai buna in context, ce ofera o mare flexibilitate din punct de vedere al utilizarii si amenajarii spatiilor publice, functie de multitudinea de evenimente si functiuni ce poate acomoda cladirea. Spatiile de parcare, ofera posibilitatea extinderii pe perioade determinate de timp a activitatilor sportive, sociale, culturale, din spatiul interior catre spatiul punlic exterior.
Amenajarea spatiului public si a spatiului de parcare va urmari implementarea unor solutii tehnice cat mai fiabile, fezabile si sustenanile care sa utilizeze judicios resursele economice, prin limitarea pana la excludere a sistemelor costisitoare de ventilatii, semnalizare si stingere a incendiilor, specifice unor astfel de spatii.
Parcarile sunt organizate pe doua niveluri (unul sub cota terenului amenajat si unul deasupra nivelului terenului amenajat- asigura un acces usor) pe un inel concentric volumului salii si detasat de acesta. Parcarile au o structura independenta de sala si sunt deschise pe ambele parti, o latura spre sala si o latura spre un taluz cu gazon si vegetatie medie. Aceste deschideri transforma parcare intre-un spatiu protejat dar puternic ventilat fapt care elimina solutiile costisitoare de ventilare, desfumare, stingerea incendiilor.
Peste cele doua niveluri de parcare rezulta o promenade concentrica volumului salii prin care se realizeaza accesul publicului.
Atunci cand in sala nu sunt evenimente aceasta promenade se transaforma in pista de alergare sau poate sa fie integrate in traseul pistelor de bicicleta din zona.
Mai mult terasa de peste parcari impreuna cu spatiile parcarilor pot sa fie utilizate in mod flexibil prin amenajare de evenimente exterioare (dar acoperite): targuri, expozitii, evenimente gastronomice (Food Fest), evenimente sportive, etc.
Pe langa evenimentele termporare din zona parcarilor se deschid functiuni permanente direct spre parcului exterior. Acestea sunt spatii comerciale, cafenele sau restaurant cu terase la nivelul terenului amenajat al parcului. Acest lucru anima parcul tot timpul anului mobiland perimetral sala. Chiar si atunci cand nu exista nici un fel de eveniment in zona, volumul salii nu ramane o structura neatractiva tocmai prin aceste functiuni permanente care pot sa atraga public tot timpul anului 24/7. Aceste evenimente exterioare salii se pot desfasura in paralel cu actiunile din sala principala.
Intre inelul parcarilor si sala se genereaza un spatiu public generos care asigura trecerea de la zona spatiilor verzi spre zona minerala adicanta salii. Pe langa faptul ca printr-o zona a acestui spatiu se face accesul nepublic (spotivi, oficiali echipe, VIP, Administratie) restul devine un spatiu animat de functiuni publice: restaurant, spatii comerciale, sala conferinte.
Acesta configurare a volumului salii si a parcarilor genereaza un spatiu de tranzitie spectaculos, multifunctional si dinamic dinspre parcul exterior care duce la descoperirea treptata a salii. Utilizarea spatiilor conexe pe toata durata anului genereaza un venit economic care ajuta la reducearea costurilor de intretinere a salii.
Tot in aceasta structura independenta a parcarilor (la nivelul de jos cota -5.40) se vor amplasa echipamentele majore ale salii: centrala termica, centrala de tartare aer, chillere, grup electrogene, port trafo. In felul acestea, echipamnetele nu afecteaza sala (din conditiile de securitate la incendiu) si asigura un acces facil atat pentru utilizare cat si pentru memtenanta (revizii, inlocuire mai ales din punt de vedere al gabaritelor – se manevreaza cu macaraua).
Din informatiile culese din zona (un studio geo de la un teren vecin) nivelul apei freatice este la -5m cea ce a dus la limitarea unui singur nivel propus sub cota terenului amenajat care se executa si din necesitatea excavarilor umpluturilor din situatia existenta.
Nivelul panzei freatice poate conduce si la ideea utilizarii unei pompe de caldura sol-apa, o solutie sustenabila, ecologica care sa reduca costurile de intretinere si utilizare ale constructiilor.
In acceasi idee de sustenabilitatepropunem utilizarea unui sistem de panouri fotovoltaice amplasate pe acoperisul salii dar care sa nu foloseasca sisteme de stocare tip baterii ci sa foloseasca reteaua publica pentru a varsa energia produsa suplimentar si apoi sa ia din retea pentru nevoile interne (conform ultimelor modificari ale legislatiei privind prosumatorii).
Se propune un sistem constructiv mixt care asigura o eficenta economica a investitiei din punct de vedere al cantitailor de material folosit dar si din punct de vedere al executiei si etapizarii executiei. Astfel se propun 3 etape constructive: structura independenta a parcarilor concentrice salii, structura din beton armat prefabricate a gradenelor si planseelor si strcutra metalica a acoperii (Ferme metalice tridimensionale care se inchid intr-un inel central. Acestea descarca pe structura din beton armat).
Foto și text: Facebook / Rozini
Articolul precedentȘoferii indisciplinați, aspru sancționați
Articolul următorVernisajul expoziției „Dantele călătoare”, în această seară, la Muzeul Civilizației Urbane din Brașov