Amânată din cauza pandemiei generate de coronavirusul SARS-CoV-2 până aproape de sfârșitul anului, ediția 2020 a Festivalului de Benzi Desenate Istorice Brașov și-a concentrat programul în limitele dictate de distanțarea socială necesară și în această perioadă.

Astfel, turiștii și brașovenii se vor bucura de expozițiile prezentate în aer liber, în Piața Sfatului și în Parcul Eroilor (lângă parcul central „Nicolae Titulescu”) și de expoziția din centrul comercial Coresi, dar programul festivalului nu va mai cuprinde expoziția din Casa Sfatului, lansările și prezentările de cărți și reviste BD, dezbaterile, conferințele și, mai ales, atelierele BD pentru elevi. Festivalul de Benzi Desenate Istorice Brașov, singurul festival BD cu tematică istorică din România, este produs de Asociația Forums alături de Muzeul Județean de Istorie Brașov, având parteneri principali pentru ediția 2020, Coresi Shopping Resort, revista HISTORIA, PostModernism Museum și Agenția Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă Brașov. După „România 100” (2018) și „Europa 100” (2019), tematica istorică a ediției 2020 este „6Eroii care au făcut Istorie”. Alegerea tematicii s-a dovedit inspirată, pentru că anul acesta festivalul de la Brașov are cel mai mare număr de benzi desenate istorice originale.

La apelul național, lansat pe 20 octombrie 2020, au răspuns 27 de autori, cu 27 benzi desenate originale care cuprind în total 117 planșe. Astfel, Festivalul de Benzi Desenate Istorice Brașov rămâne un demers cultural inovator și în anul 2020, păstrând ambiția de a transforma istoria Lumii în tematică de benzi desenate. Câștigătorii ediției 2020 a Festivalului de Benzi Desenate Istorice sunt artiștii: Cristian Păcurariu cu lucrarea „Decebal”, Gabriel Rusu cu lucrarea „Povestiri din Transilvania. Gelu, dux blachorum”, Valentin Ionescu cu lucrarea „Peneș Curcanul”, Alexandra Gold cu lucrarea „Îi spuneau Moise”, Ionuț Popescu cu lucrarea „Pancho Villa” și Șleam Georgiana cu lucrarea „Traian Vuia”. Ediția 2020 a mai înregistrat o premieră pentru scurta istorie a festivalului: participarea unor autori din străinătate.

Deși acțiunile de promovare s-au desfășurat la nivel național, am avut surpriza deosebit de plăcută să primim din Bulgaria două lucrări desenate în mod special pentru festivalul de la Brașov. Emiliyan Valev și Stanimir Valev au trimis benzile desenate „Ghilgamesh” și „Orpheus”. Toate lucrările expoziției „Eroii care au făcut Istorie” sunt publicate în catalogul festivalului, care va fi lansat la Brașov după ridicarea restricțiilor, în cadrul unui eveniment special. De asemenea, revista „Historia” pregătește un număr special dedicat benzii desenate românești, care va cuprinde și lucrări selectate din portofoliul festivalului nostru.Nicolae Pepene, directorul festivalului, despre expoziția „Eroii care au făcut Istorie” realizată cu lucrările primite în urma concursului național dedicat artiștilor: – „Cronologia” expoziției începe chiar în preistorie, cu o bandă desenată (autor Viorel Moraru) inspirată din desenele peșterilor, o lucrare despre o poveste prea veche ca să aibă un nume. – „Orfeu” și „Ghilgameș” deschid „galeria” BD a eroilor antichității, dominată de regii și războinicii de la nord de Dunăre („Regele Dromichete”, autor maestrul Șerban Andreescu; „Un mic ostaș”, autor Daniel-Eduart Buruiană; „Decebal”, autor Cristian Păcurariu).

Între ei apare un „alt fel de erou”, Diogene, și un autor (Octavian Marinescu) cu „o poveste despre ultimul om din lume care s-ar descrie ca fiind un erou”. În negura timpului, basmele și legendele sunt mai ales ale învingătorilor. Istoricul și desenatorul Gabriel Rusu „corectează” această nedreptate cu o lucrare despre „Gelu, Dux Blachorum” (text Adrian Barbu). – Apoi, Evul Mediu eroic pentru autorii români de BD este mai ales românesc și în expoziția de la Brașov puteți să îi vedeți pe Vlad Țepeș în celebrul „Atac de noapte” (autor Mihai-Valentin Pîrlitu), pe Ștefan cel Mare în bătălia de la Podul Înalt (autor Adrian Cocoș) și pe Mihai Viteazul în bătălia de la Călugăreni (autor Mihai Alexandru Bălăiță). – Trecerea în „Lumea Nouă” este făcută în mod normal cu „Debarcarea lui Columb” (autor Doru Aparaschivei). –

Epoca modernă este abordată cu subiecte alese doar din secolul al XIX-lea și începutul secolului XX. Dar alegerile sunt surprinzătoare și de succes: stiloul inventat de Petrache Poenaru (autor Victor Ivan), Harriet Tubman (autor Alexandra Gold), Peneș Curcanul (autor Valentin Ionescu), Pancho Villa (autor Ionuț Popescu), Traian Vuia (autor Georgiana Șleam). – Primul Război Mondial în bandă desenată la această ediție este prezentat în două lucrări (Daniel Danil, Mădălina Ionela Dumitrescu) și înseamnă aceeași eroină: Ecaterina Teodoroiu. Ce omagiu mai frumos putea să primească „Eroina de la Jiu” din partea BD-iștilor? – Anghel Șerban, autorul afișului ediției „Europa 100”, premiat ca „Afișul anului 2019 în Brașov”, la ediția de anul acesta a pus Turcia postbelică pe „harta” BD a Europei prin lucrarea „Asa Jennings şi evacuarea din Smyrna”.

Eroii din Al Doilea Război Mondial sunt reprezentați în expoziția din Piața Sfatului prin povestea unui locotenent român pe Frontul de Est (autor Dan Smarandache) și prin lupta a doi piloţi de vânătoare pe cerul României în vara anului 1944 (autor Gabriel Zăbavă). – „Fără comunism” a fost proiectul cu care am început anul 2020 în Brașov. Așa îl și terminăm, prin Festivalul de Benzi Desenate Istorice Brașov, cu lucrările „Bărbatul necunoscut din Piața Tianmen” (autor Vlad Forsea) și „Eroii din ˈ89” (autor Alexandru Ciubotariu). În schimb, expoziția din Piața Sfatului se încheie cu o bandă desenată despre copilul care nu se încrede în… „teoriile marilor istorici”. Deoarece Casa Sfatului, gazda inițială a expoziției, este închisă din cauza restricțiilor dictate de pandemie, lucrările premiate au fost expuse în Mall Coresi, datorită sprijinului acordat de partenerul nostru principal, Coresi Shopping Resort.

Expoziția poate să fie văzută în perioada 18 – 20 decembrie 2020, în intervalul orar: 10:00 – 21:00. Începând de anul trecut, datorită istoricului BD Dodo Niță, festivalul abordează și istoria benzilor desenate din Europa. Anul acesta expoziția tematică amenajată pe aleea Parcului Eroilor, în fața sediului Primăriei Municipiului Brașov, este dedicată Brașovului. Expoziția „Eroii care au făcut Istorie” din Piața Sfatului și expoziția „Brașovul în banda desenată europeană” de pe aleea Parcului Eroilor rămân deschise până la începutul anului viitor.


Sursa: Realitatea de Brasov

Articolul precedentIPJ Brașov scoate la concurs 30 de posturi
Articolul următorFOTO+VIDEO Târg de Crăciun de pandemie, în Piața Sfatului