Concert simfonic extraordinar, diseară, la Sala Patria

Filarmonica Brașov vă invită, în această seară, de la ora 19.00, la Sala Patria, la un concert special.

Seară Mozart” este propunerea artiștilor Orchestrei Simfonice brașovene pentru Concertul Simfonic Extraordinar din această săptămână. Aceștia îl vor avea la pupitrul dirijoral pe maestrul Ovidiu-Dan Chirilă, dirijorul Filarmonicii Brașov. Solist invitat este pianistul brașovean Horia Mihail.

În program se vor regăsi lucrările: Uvertura la opera „Flautul Fermecat”, Concert nr. 12 pentru pian și orchestră în La major KV. 414 și Simfonia nr. 38 în Re major KV 504 „Praga”.

Biletele se găsesc la Sala Patria, din B-dul 15 Noiembrie, nr. 50 A dar si pe www.bilet.ro. Costul unui bilet este de 50 Ron.

Profil de artist

Dirijorul şi compozitorul braşovean Ovidiu-Dan Chirilă şi-a început pregătirea muzicală la Liceul de Artă din Braşov. Dedicându-se cu pasiune artei dirijorale, el absolvă în anul 1984 Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, la clasa de compoziţie–dirijat orchestră, beneficiind de contactul cu muzicieni prestigioşi ca Tiberiu Olah (compoziţie), Constantin Bugeanu şi Iosif Conta (dirijat), Aurel Stroie (orchestraţie), Ştefan Niculescu (forme muzicale).

În anul 1991 a luat parte la Wiener Meister Kurse (Austria), la clasa de dirijat a profesorului Bruno Weil, directorul general al Operei din Duisburg. Între anii 1982 – 1985 participă la Festivalul „Tinerilor Dirijori” de la Buşteni, organizat de Uniunea Compozitorilor şi Asociaţia Criticilor din România.

Între anii 1991-1994 a beneficiat de o bursă de perfecţionare oferită de guvernul austriac, luând astfel parte la Cursurile de măiestrie din Mürzzüschlag, la clasele de dirijat ale maeştrilor Claudio Abbado, Richard Schumacher, Ernst Smole, Werner Tharichan şi Detlef Heusinger. În anul 1984, este numit dirijor şi şef al compartimentului orchestră la Teatrul Liric din Braşov, iar din 1996 devine directorul artistic şi dirijorul Filarmonicii din aceeaşi localitate.

Ovidiu-Dan Chirilă a fost invitat permanent, între anii 1990-1991, la pupitrul orchestrei Operei de Stat din Chişinău; a dirijat orchestrele Filarmonicilor din Sibiu, Bacău, Târgu Mureş, Oradea, Arad, Constanţa, Ploieşti, Râmnicu Vâlcea; a susţinut turnee simfonice în Republica Moldova (Chişinău), Austria (Viena, Graz, Klagenfurt), Ungaria (Szombathely), Grecia (Joannina, Pyrgos, Syros, Delphi, Paros), Japonia (Tottori). Repertoriul său dirijoral cuprinde numeroase lucrări ale genului simfonic şi de operă din toate epocile muzicale.
Compozitorul Ovidiu-Dan Chirilă a creat sonate pentru pian, cvartete de coarde, lucrările pentru orchestră „Schiţe simfonice”, „Triptic”, „Presto”, baletele „Caligula” şi „Manifest pentru mileniul III” – cu care a obţinut în 1987 Premiul al III-lea la Concursul Naţional de Compoziţie.

A fost nominalizat membru al Uniunii Compozitorilor din Germania – GEMA.
Alături de Orchestra Simfonică din Braşov, din 1996 a efectuat anual turnee în Germania. Împreună cu Filarmonica Braşov, dirijorul Ovidiu-Dan Chirilă a realizat înregistrări pe CD cu importante pagini ale creaţiei muzicale universale: Sabin Păutza – Simfonietta, Carl Orff – Carmina Burana, Gustav Mahler – Simfonia a V-a, Antonio Vivaldi – ciclul de concerte Anotimpurile, W. A. Mozart – Concertul pentru oboi şi orchestră K.V. 314, Franz Liszt – poemul simfonic Preludiile.

Articolul precedentNu scăpăm de ninsori și viscol până sâmbătă
Articolul următorVIDEO Ninge în centrul țării! Cum se circulă pe drumurile din județul Brașov și împrejurimi?