Câte paturi de terapie intensivă și cadre medicale de specialitate sunt pregătite pentru tratarea pacienților cu COVID-19 din județul Brașov?

FOTO: spitalmilitarsb.ro

La nivelul Județului Brașov există unități sanitare publice și private care au în structura organizatorică paturi de terapie intensivă. Informația privind repartizarea acestor paturi de terapie intensivă (TI) pe unitățile sanitare din județul Brașov care nu sunt în subordinea Consiliului Județean Brașov o poate oferi DSP Brașov.

Cu privire la activitatea medicală desfășurată în unitățile sanitare din județul Brașov, precizăm faptul că potrivit legii, Direcția de Sănătate Publică a Județului Brașov, serviciu public deconcentrat al Ministerului Sănătății, organizează, coordonează și participă la activitatea medicală în caz de epidemii, iar la nivelul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Brașov există o hotărâre prin care Direcția de Sănătate Publică a Județului Brașov este desemnat ca unic comunicator pe perioada epidemiei cu noul coronavirus.

Potrivit OUG nr. 162/2008 privind transferul ansamblului de atribuții și competențe exercitate de Ministerul Sănătății Publice către autoritățile administrației publice locale, modificată și completată, spitalele publice din județul Brașov au următoarea subordonare:

 • Spitalul Municipal Codlea, unitate sanitară cu paturi în subordinea Consiliului Local Codlea;
 • Spitalul Municipal Zărnești, unitate sanitară cu paturi în subordinea Consiliului Local Zărnești;
 • Spitalul Orășenesc Rupea, unitate sanitară cu paturi în subordinea Consiliului Local Rupea;
 • Spitalul Municipal Săcele, unitate sanitară cu paturi în subordinea Consiliului Local Săcele;
 • Spitalul Municipal Făgăraș, unitate sanitară cu paturi în subordinea Consiliului Local Făgăraș;

Prin  Hotărârea Consiliului Județean Brașov nr. 164 din 2010 a fost preluat de către Consiliul Județean Brașov managementul asistenței medicale de interes județean pentru cele șase spitale publice din municipiul Brașov:

 • Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov;
 • Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Brașov;
 • Spitalul Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov;
 • Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie „Dr. I.A. Sbârcea” Brașov;
 • Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Brașov;
 • Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Brașov.

Referitor la paturile de terapie intensivă existente în spitalele publice din subordinea Consiliului Județean Brașov precizăm următoarele.

Din numărul total de paturi aprobat de Ministerul Sănătății pentru județul Brașov, în baza structurilor aprobate și avizate pentru spitalele publice din subordinea CJ Braşov, situația numărului de paturi în specialitatea ATI este următoarea:

 1. Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov

– Pavilionul Central Secția Clinică ATI – 20 paturi NON COVID

– Pavilionul Central Comp TI Coronarieni – 15 paturi NON COVID

-Pavilionul Tractorul Compartiment ATI Urologie – 5 paturi NON COVID

-Pavilionul Mârzescu Compartiment ATI ORL Oftalmologie – 5 paturi NON COVID

Numărul de posturi ocupate cu medici specialitatea ATI: 16.

La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, spital care, potrivit Planului Alb aprobat de Ministrul Sănătăţii în 20 martie 2020, este destinat urgenţelor non-COVID, a fost creat la parterul Pavilionului Central un spaţiu complet izolat de restul spitalului, dotat cu un număr de 10 paturi de terapie intensivă, complet echipate.

Potrivit Decretului nr. 195/2020, modificările de structură organizatorică sunt avizate de direcțiile de sănătate publică. Până la această dată, unitatea sanitară nu a primit avizul DSP Brașov.

 1. Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Brașov NON COVID

Secția Clinică ATI – 20 paturi,  din careTI neonatologie – 5 paturi

Compartiment Terapie Acută  -10 paturi

Numărul de posturi ocupate cu medici specialitatea ATI: 5.

 1. Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie Brașov   NON COVID

Secţie de ATI cu 20 paturi, din care 3 paturi de terapie intensivă T2P; a fost transmisă spre avizare la Ministerul Sănătății.

Numărul posturilor ocupate cu medici specialitatea ATI: 7.

 1. Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Braşov

Se va înfiinţa un  număr de 8 paturi de terapie intensivă. Dotarea cu echipamente și aparatură medicală a paturilor de terapie intensivă se realizează din fonduri alocate de la Consiliul Județean Brașov. Există în structura organizatorică avizată și aprobată un număr de 6 paturi de terapie acută. Unitatea sanitară a transmis și către Ministerul Sănătății solicitarea de alocare de echipamente și aparatură medicală pentru dotarea celor 8 paturi de terapie intensivă.

Nu există, în structura de personal aprobată, resurse umane specializate în terapie intensivă.

 1.  Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Brașov

Se va înființa la un număr de 10 paturi terapie intensivă. Amenajarea și dotarea cu echipamente și aparatură medicală a paturilor se realizează din fonduri alocate de la Consiliul Județean Brașov.

Nu există, în structura de personal aprobată, resurse umane specializate în terapie intensivă.

Unitatea sanitară a transmis și către Ministerul Sănătății o solicitare de alocare de echipamente și aparatură medicală pentru dotarea celor 10 paturi de terapie intensivă.

 1. Spitalul Clinic de Psihiatrie şi Neurologie Braşov

Se va înființa la un număr de 11 paturi de terapie intensivă; dotarea cu echipamente și aparatură medicală a paturilor se realizează din fonduri alocate de la Consiliul Județean Brașov. Există în structura organizatorică avizată și aprobată un număr de 10 paturi de terapie acută.

Nu există, în structura de personal aproabtă, resurse umane specializate în terapie intensivă.

Referitor la amenajarea şi dotarea acestor paturi, precizăm că sumele se alocă din bugetul Consiliului Judeţean. Amenajarea spaţiului este demarată deja la Spitalul de Pneumoftiziologie. Celelalte două unităţi au amenajat spaţiul, iar livrarea echipamentelor şi aparaturii medicale depinde de stocul produselor la furnizorii de echipamente.

Referitor la resursele umane, conform Ordinului nr. 1500/2009, pentru un număr de 20 de paturi de terapie intensivă de nivel de competență extinsă, necesarul de personal medico-sanitar specializat care să desfășoare activitate medicală într-o secție de ATI este de: 18 medici, specialitate ATI, 60 de asistenţi medicali, 17 infirmiere/ îngrijitoare, 3 brancardieri

Pe perioada stării de urgență, detașarea personalului de specialitate din unitățile sanitare publice se realizează la propunerea Direcției de Sănătate Publică a Județului Brașov prin Ordin al Prefectului Județului Brașov.

Consiliul Județean Brașov analizează în prezent toate variantele fezabile pentru eficientizarea activității medicale în secțiile de ATI, în contextul epidemiei cu noul coronavirus.

În acest sens, se are în vedere inclusiv construirea unui spital modular în subordinea Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov care să cuprindă exclusiv un număr de aproximativ 30 paturi de terapie intensivă, unde să fie concentrate toate resursele umane specializate în terapie intensivă necesare depășirii crizei pandemice.

Acest lucru ar permite construcția noii unităţi într-un timp foarte scurt, la costuri reduse.

În situația în care acest proiect va fi demarat, Consiliul Judeţean Brașov a identificat resursele financiare pentru finanțarea acestui proiect.

Principala provocare la acest moment o reprezintă identificarea furnizorilor care să poată livra în cel mai scurt timp echipamentele și aparatura medicală necesară funcționării acestui spital modular cu paturi de terapie intensivă.

Articolul precedentSpitalul Municipal Făgăraș a solicitat, OFICIAL, scoaterea de pe lista unităților care ar urma să trateze pacienții cu coronavirus!
Articolul următorNoi reguli STRICTE, de MÂINE, pentru românii care se întorc din străinătate!