Campanie publicitară cu „sfinți” care au chipuri de medici, la Brașov! Reacțiile Bisericii Ortodoxe Române și a medicilor!

Pe mai multe panouri publicitare din București, Iași, Brașov, dar și pe Facebook, au apărut afișe în care medicii apar ca un fel de Sfinți Covid 19. Un astfel de panou se află în fața magazinului Star din Brașov.

Autoarea campaniei este Wanda Hutira, art director în cadrul agenției de publicitate McCann. Ea a declarat petru libertatea.ro că a ales să-i ilustreze pe medici ca sfinți la fel ca personajele care de-a lungul istoriei au fost beatificate datorită faptului că au dat dovadă de altruism. „Uneori miracolele vin de la oameni. Acest serial de la Wanda Hutira face parte dintr-un nou proiect realizat de McCann Romania. Vrem să transformăm orașele în locuri care dau putere celor care au cea mai mare nevoie de ea în aceste zile, doctori. Merg pe străzi în drum spre cea mai grea treabă acum. Așa că am luat-o ca meseria noastră, ca comunitate creativă, să transmitem mesajul nostru de mulțumire ” medicilor. Fiecare artist cu o interpretare unică. Imaginile vor apărea în aer liber în toată țara. Vor veni și altele în curând! #susțineredoctorilor”, a scris pe pagina sa de Facebook Cătălin Dobre, executive creative director McCann.

În unele reprezentări apare un personaj care poartă halat, bonetă, ochelari de protecție, stetoscop și mască. După modelul icoanelor ortodoxe Pantocrator, acesta binecuvântează cu mâna dreaptă, în timp ce în stânga ține o foaie de observație medicală. În altă imagine apare o asistentă medicală cu mai multe mâini, ca în reprezentările zeului Shiva, creatorul și distrugătorul universului în mitologia hindusă. Toate personajele au capetele „aureolate” de un nimb care trimite în secțiune la excrescențele proteice de pe suprafața noului coronavirus SARS-Cov-2.

„Cred că este vorba despre o ridicolă campanie de promovare a unei viziuni distopice asupra situației provocate de pandemie. O încercare jenantă de rapt simbolic și maltratare vizuală a iconografiei creștine, situată sub semnul prostului gust hrănit de incultură și de o ideologie hidoasă care nu știe decât să caricaturizeze creștinismul. Cum altfel să explici deificarea iconică a unor personaje care trimit la imaginea medicului sublimată grotesc în aceea a unui «sfânt» cu aer hristic? Nu este vorba, deci, doar despre un demers blasfemiator, ci și de o ofensă adusă categoriei profesionale atât de onorabile a medicilor, care, ca noi toți, nu se cred cu certitudine sfinți sau mântuitori improvizați și nu pretind un cult public”, a declarat pentru basilica.ro, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

Pe lângă Patriahia Română, mai mulți medici s-au mobilizat și au cerut firmei de publicitatea să retragă afișele. „McCann România, RENUNȚAȚI IMEDIAT! Ați „creat” o BLASFEMIE! Eu în calitatea mea de medic, dar și ca om credincios, ortodox, sunt profund deranjată de această campanie”, a scris pe pagina sa de facebook medicul Adina Alberts.

Panoul publicitar de la Star
Articolul precedentOrban, atac dur la adresa PSD, după adoptarea tacită a autonomiei Ținutului Secuiesc, în Camera Deputaților
Articolul următorRomânia are 675 de morți din cauza coronavirus!