În solidaritate cu Marșul pentru Păduri, care va avea loc la București, în același timp, brașovenii au ieșit în stradă pentru a cere protecția strictă a pădurilor primare și seculare din România, oprirea drumului forestier Gorița și protecția pădurilor din orașul Brașov. Au cerut modernizarea imediată a Sistemului automat de Urmărire a Materialelor Lemnoase (SUMAL) și a aplicației pentru cetățeni Inspectorul Pădurii.

▲ REVENDICĂRILE PARTICIPANȚILOR

► Cerem oprirea drumului forestier Gorița și protejarea pădurii care unește Tâmpa de Poiana Brașov! Construcția unui drum forestier de 11 km care va distruge poteci istorice nu este justificată. Ea face parte din patrimoniul Brașovului și oferă protecție împotriva fenomenelor meteo extreme și a poluării. Este un sanctuar de viață sălbatică și o oază de liniște pentru brașoveni, fiind un spațiu social și cultural emblematic pentru comunitate. Amintim că Brașovul are cele mai puține spații verzi pe cap de locuitor, doar 5 metri!

► Vrem protejarea pădurilor de pe După Ziduri, Drumul Poienii, Dealul Warthe și Dealul Melcilor. Tot mai multe proiecte imobiliare de proastă calitate apar în aceste zone, rezultând în defrișări și construcții care nu țin cont de infrastructură sau de specificul zonei. Dezvoltarea urbană haotică în detrimentul spațiilor naturale trebuie să înceteze!

► Spunem STOP tăierilor ilegale! Cerem Ministerului Apelor și Pădurilor să modernizeze urgent SUMAL.
Există soluții tehnice accesibile pentru monitorizarea automată a exploatărilor forestiere. Cerem monitorizarea prin satelit a pădurilor României, registru electronic în depozitele de lemn, GPS obligatoriu pe toate mijloacele de transport al lemnului, camere de supraveghere în puncte cheie din rețeaua rutieră, la gatere și la depozite de lemn!

Automatizarea controlului silvic poate elimina o mare parte din mecanismele corupției și ar destructura rețele infracționale care s-au infiltrat adânc în societatea românească. Astfel, pădurile n-ar mai fi privite doar ca o sursă de îmbogățire rapidă, ci drept ceea ce sunt: plămânii României și ultimele sanctuare de viață sălbatică din Europa.

► Vrem protecția reală a pădurilor seculare și a biodiversității pe care o găzduiesc!

Din codrii care acopereau cândva peste 80% din teritoriul României au mai rămas doar frânturi, dar chiar și așa tot mai găzduim două treimi din pădurile virgine ale Europei și cele mai numeroase populații de urși, lupi, râși și alte animale încă nedispărute de pe continent. În loc să fie protejate, le este distrus habitatul prin exploatări abuzive, iar politicienii votează pentru vânarea lor.

▲ Traseul Marșului pentru Păduri Brașov: Primărie – Str. Republicii – Piața Sfatului – Str. George Barițiu – Str. Băilor – Piața Unirii – Str. Băilor – Str. George Barițiu – Piața Sfatului – Str. Republicii –Primărie

Articolul precedentFemeie cu arsuri grave, internată la Brașov, dar operată la Iași, după două săptămâni! Ministrul Sănătății: „Medicii de la Brașov și-au făcut treaba”
Articolul următorAshleigh Barty a câștigat Turneul Campioanelor 2019