„Ancheta” de la Poliția Locală s-a mutat pe Facebook! Allen Coliban: „Există suspiciuni de fraudă”! Nicolae Aldea: „Domnul primar face presiuni să iau o decizie ilegală!”

Disensiunile dintre Poliția Locală și Primăria Brașov s-a mutat pe Facebook. Primarul Allen Coliban a vorbit pe marginea acestui subiect, aseară, la Jurnalul Primarului. Replica șefului Poliției Locale, Nicolae Aldea, a venit în această dimineață, tot pe Facebook.

„Au fost semnalate mai multe nereguli săptămâna trecută. Săptămâna aceasta am solicitat o anchetă, un raport, pe baza suspiciunilor ridicate. Raportul acesta arată că există suspiciuni de fraudă și încălcări ale regulamentului de concurs. Am adus la cunoștiința șefului Poliției Locale, dnul Aldea, aceste două aspecte și l-am rugat să acționeze în consecință. Răspunsul pe care l-am primit a fost că a sesizat organele de anchetă penală. Lucru care este mulțumitor doar prin prisma aspectelor ce țin de fraudă. Vorbim despre repercusiuni și niște măsuri la nivel individual. Însă, nu am primit niciun răspuns referitor la încălcările de regulament. Vorbim despre probleme în procesul de evaluare. Dacă procesul este unul viciat, atunci există o singură soluție și anume reluarea concursului. Până luni, domnul Aldea are timp să zăbovească, să se gândească asupra acestor lucruri, iar în cazul în care nu ia măsurile corespunzătoare îi voi solicita public demisia și voi convoca o comisie de disciplină, singura care poate să intervină în aceste situații. Avem nevoie de evaluări făcute corect, de o imagine curată și responsabilizare a Poliției Locale Brașov și de rezultate care să fie incontestabile și să nu lase loc la interpretări. Cel care a organizat acest concurs, domnul Aldea, trebuie să ia măsurile în consecință. Dacă nu le va lua, va trebui să dea socoteală”, a declarat primarul Allen Coliban.

„Dacă pe Facebook sunt solicitat, pe Facebook răspund…
Vă salut cu respect domnule primar, așa cum o fac de fiecare dată în ședințele de Consiliu Director, acestea fiind practic singurele situații în care am ocazia să schimb două vorbe cu dumneavoastră și doar pe parcursul a câtorva zeci de secunde.
Voi intra direct în subiect pentru ca sunt tentat să scriu mult și despre multe, sunt tentat să scriu despre faptul că niciodată de când sunteți primar nu am avut o discuție directă și care să privească instituția pe care o conduc, despre faptul că v-ati dorit să desființați aceasta instituție și că acestea au fost gândurile dumneavoastră la preluarea mandatului de primar, sunt tentat să spun cum ați dorit o reorganizare forțată în care toți agenții să dea examen. Nu mai are rost să spun cât am încercat să explic personal, că nu e bine să se facă așa, că modalitatea prin care se realizează, deși este în litera Codului Administrativ, nu este una morală, sau faptul că vor exista situații în care oamenii buni vor pleca din structurile în care practic își regăsesc locul și că da, vor fi și situații în care cei slabi se vor cerne, dar puține…Ori că răspunsul pe care l-am primit, atenție, cu martori, a fost – „Ne asumăm”! – și au fost multe situațiile în care acest răspuns s-a dat, atunci când s-a explicat de ce nu este bine sau moral a se acționa de o manieră sau alta.
În ceea ce privește însă presiunea pe care o puneți asupra mea, de a lua o decizie VĂDIT ILEGALĂ solicitându-mi să fac acest lucru și lăsând a se înțelege că dacă nu mă conformez îmi veți solicita demisia, vă comunic stimate domnule primar, faptul că nu îmi voi apăra funcția luând o decizie în care nu cred, care nu poate fi fundamentată juridic și care ar afecta ( în eventualitatea NEDOVEDITĂ a fraudării ), un număr de zeci de polițiști locali cinstiți, care și-au obținut nota pe merit. Totodată îmi permit să vă adresez o întrebare: Ce se va întâmpla dacă acești polițiști locali ce au dat și promovat cinstit examenul, de ordinul zecilor, nu se vor mai prezenta pentru a susține și a doua oară această probă ( având în vedere că nimeni și nimic nu i-a incriminat cu vreo dovadă palpabilă de fraudă ) și ulterior vor acționa în judecată instituția, sau pe cel care, fără dovezi și în baza unei decizii pe care nici un jurist nu o poate fundamenta, a dispus astfel? Întrebarea bineînțeles că este una retorică pentru că în mod cert acest aspect nu vă interesează întrucât nu vă afectează în mod direct.
Închei și vă transmit acest răspuns în același mod în care ați ales dumneavoastră să îmi adresați solicitarea, deși personal, aleg să stau în fața șefului și să-i argumentez privindu-l în ochi, punctul de vedere ori de câte ori am această ocazie.
Având în vedere cele de mai sus, rog respectuos, analizați și dispuneți!”, a răspuns șeful Poliției Locale, Nicolae Aldea.