Un proiect in valoare totala de peste 5,5 milioane lei le va oferi micutilor din comuna Sanpetru, judetul Brasov, posibilitatea sa mearga, pentru prima data in aceasta localitate, la cresa. Este vorba de cererea de finantare cu numele ”Construire cresa in comuna Sanpetru, jud. Brasov”, pentru care a fost semnat azi, la Alba Iulia, contractul de alocare a sumelor nerambursabile prin Axa Prioritara 10 a Programului REGIO 2014-2020 – Obiectiv Specific 10.1 – ce prevede investitii in proiectele ce vizeaza cresterea gradului de participare la nivelul educatiei timpurii si invatamantului obligatoriu, in special pentru copii cu risc crescut de parasire timpurie a sistemului, apel dedicat invatamantului ante prescolar si prescolar.

Apropierea de municipiul Brasov, cel mai dezvoltat pol urban din Regiunea Centru a dus la cresterea constanta a populatiei din comuna Sanpetru, care a depasit pragul de 10.000 locuitori si este deja de anvergura unui oras mic. Administratia publica locala se implica in eficientizarea cheltuielilor din banii publici si completeaza veniturile locale, pentru a oferii copiilor de varsta prescolara din comunitate un centru complet nou pentru educatie timpurie. Proiectul finantat din fonduri europene si bugetul local, pentru copii si familiile lor, pentru a se oferi servicii educationale moderne si de calitate privind ingrijirea micutilor, se va incheia, conform estimarilor edililor pana la sfarsitul lunii august 2022. Valoarea totala a cererii de finantare este de 5.522.170,70 lei, din care valoarea finantarii nerambursabile alocate este de 1.261.260 lei, respectiv peste 270.000 euro.

Prin proiectul semnat azi, Comuna Sanpetru se aliniaza demersurilor de imbunatatire a sistemului de invatamant timpuriu din Regiunea Centru. Avem deja semnate 30 proiecte in regiune pe acest domeniu, in valoare totala de peste 100 milioane lei. Nu numai ca se imbunatateste starea infrastructurii de educatie ante-prescolara pusa la dispozitia copiilor si cadrelor didactice, dar se eficientizeaza si cheltuielile alocate in acest sens. Acesta este primul dintre proiectele administratiei locale din Sanpetru pe acest domeniu, prin care finantam cu fonduri europene investitiile in educatie. Dupa realizarea lucrarilor de constructie si dotare a noii crese, comunitatea va beneficia de o unitate de invatamant ante-prescolar care va oferi parintilor, multi dintre ei tineri veniti din municipiul Brasov si din imprejurimi, sa-si creasca copiii intr-un climat foarte apropiat de cel urban. Activitatile didactice se vor desfasura in conditii mult mai bune si vom oferi valoare comunitatii locale, a declarat Simion Cretu, director general ADR Centru.

Lucrarile proiectului prevad construirea unei crese, in imediata apropiere a Gradinitei si a Scolii Gimnaziale a localitatii, precum si achizitia de echipamente necesare administrarii cladirii noi. Practic, din anul scolar 2022/2023, peste 30 de copii micuti din aceasta comuna vor beneficia de conditii mult mai bune de studiu, ca urmare a noii constructii, cu demisol, parter si etaj, in suprafata totala desfasurata de peste 1050 mp. In aceasta noua unitate educationala se vor realiza facilitati sanitare moderne si instalatiile performante. Cladirea noua a cresei va fi la vest fata de Gradinita si va beneficia de un spatiu exterior curat, cu zone verzi si cu spatii pentru activitati in aer liber. Vor exista patru sali de grupa situate la parter, cu program de zi, pe categorii de varste. Mancarea va fi preparata in cadrul bucatariei de la etaj si va fi distribuita si servita in salile de grupa. Lenjeria se va depozita, spala si usca in spatiile amenajate la subsolul cladirii, unde vor fi si alte spatii tehnice. Etajul, partial retras, va gazdui spatii destinate exclusiv personalului institutiei.

Cred ca Sanpetru este localitatea cu cea mai mare dezvoltare din judetul Brasov. Se dezvolta intr-un ritm infernal. Pe terenurile comunei s-au dezvoltat in ultimii ani chiar si blocuri cu apartamente. Apropierea de oras este doar unul dintre motivele care i-au atras pe investitori. In anul 2000 erau exact 912 numere de casa. Aveam 3.320 de locuitori si 32 de strazi. Astazi avem peste 10.000 de locuitori, peste 130 de strazi si peste 2.500 de numere de casa, cu tot cu blocurile. Ne-am stabilit ca obiectiv asigurarea dezvoltarii durabile a localitatii si asigurarea conditiilor optime pentru generatiile viitoare. Prin acest proiect vom oferi comunitatii noastre un centru acreditat, care sa se ocupe de copii sub 3 ani din localitate si vom oferi o solutie optima mamelor care au concediu maternal de 2 ani, iar copiii le sunt acceptati la gradinite doar de la 3 ani. Vom cofinanta cu mai mult de 4,23 milioane lei acest proiect, pentru cheltuielile neeligibile de modernizare a spatiului din zona complexului educational, astfel incat intreaga zona a scolii, cu gradinita si noua cresa sa se incadreze in peisajul urbanistic local, a declarat Ioan Rusu, primarul comunei Sanpetru.

Articolul precedentCirculație ÎNCHISĂ pe o stradă din Brașov
Articolul următorDezbatere pentru viitorul Brașovului