Consiliul Județean Brașov derulează în prezent achiziția execuției lucrărilor de modernizare a drumului „de sub munte”. După două luni în care documentația a fost transmisă pentru verificare la Agenția Națională pentru Achiziții Publice, refăcută și aprobată de ANAP, pe 8 februarie 2019 caietul de sarcini pentru execuția proiectului „Modernizare drum interjudețean DJ 104A, DJ 105C și DJ 105P, format din DJ 104A km 0+000-45+000, DJ 105C km 6+300-3+800, DJ 105P 0+000-3+800” a fost publicat în sistemul electronic de achiziții publice. Termenul-limită pentru depunerea ofertelor este 25 martie 2019.

Valoarea estimată a acestei achiziții este de 111.548.272,89 lei fără TVA. În cadrul proiectului, pe lângă refacerea totală a carosabilului vor fi modernizate sau amenajate trotuare, stații transport public și refugii pentru pasageri, se vor realiza lucrări pentru scurgerea apelor pluviale, vor fi construite podețe transversale, podețe la drumurile laterale și podețe de acces, vor fi reabilitate opt poduri și vor fi construite șapte poduri noi. Durata contractului este de 33 de luni.

Daniel Gligoraș, administratorul public al județului Brașov, a explicat faptul că procedura de elaborare a proiectului tehnic pentru execuția lucrărilor a fost anevoioasă. „A trebuit să parcurgem două etape pentru finalizarea proiectului tehnic. Prima a fost achiziția realizării serviciilor de proiectare pentru trecerile la nivel cu calea ferată, având în vedere că drumul se intersectează cu două căi ferate, iar pentru această achiziție a trebuit să facem o procedură simplificată care a durat aproape șase luni. Etapa a doua a constat în realizarea proiectului tehnic pentru drumul propriu-zis, care are o lungine de aproximativ 50 km. Pentru finalizarea proiectului tehnic a fost nevoie și de obținerea avizelor necesare autorizației de construire. Ulterior am obținut autorizația de construire satât pentru trecerile la nivel cu calea ferată, cât și pentru drum, după care proiectul tehnic cu cele două componente a fost trimis la ADR Centru pentru verificare. Abia după ce am primit acceptul ADR Centru, am putut trece la scrierea caietului de sarcini pentru execuția lucrărilor”, a detaliat administratorul public.

Până în prezent, pentru acest proiect extrem de important la nivelul județului Brașov au fost achiziționate serviciile de proiectare a trecerilor la nivel cu calea ferată, cele de management execuție investiție, de verificare tehnică și de audit financiar. Valoarea totală a proiectului de modernizare a drumului „de sub munte” este de 146.864.245,94 lei, din care cheltuielile totale nerambursabile alocate prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, Axa prioritară 6, ajung la 141.522.749,92 lei. Contribuția proprie a Județului Brașov la cheltuielile eligibile este de 2.888.219,39 lei, iar cheltuielile totale neeligibile ajung la 2.453.276,63 lei.

Proiectul vizează modernizarea drumului interjudețean DJ 104A – Perșani –Victoria în legătură cu DJ 105C Victoria – Ucea de Sus și DJ 105P – Ucea de Sus, în lungime totală de 53,01 km (din care 49,039 km vor fi realizați cu fonduri alocate prin POR și 4 km vor fi modernizați din fondurile proprii ale județului Brașov). Drumul străbate localitățile Șinca Veche, Șercăița, Bucium, Mărgineni, Sebeș, Recea, Gura Văii, Lisa, Sâmbăta de Sus, Drăguș, Viștea de Sus, Victoria, Ucea de Sus. Modernizarea acestui drum va asigura conectarea cu rețeaua TEN-T și descongestionarea traficului din zona DN1 Sibiu – Brașov, având în vedere că el facilitează legătura între județele Brașov, Sibiu, Argeș. Acest drum modernizat va face legătura între DN 1 și DN 7C (Transfăgărășan), la Cârțișoara.

Județul Brașov este campionul Regiunii 7 Centru la atragerea fondurilor europene destinate modernizării drumurilor, având în vedere faptul că înainte de 2016 nu s-a accesat nimic la acest capitol. Astăzi avem patru proiecte majore în implementare, ceea determină scăderea presiunilor pe bugetul județean prin faptul că utilizăm bani europeni și ne permite să ne ocupăm și de alte domenii investiționale prioritare pentru noi, cum sunt Aeroportul și sănătatea”, a afirmat Adrian-Ioan Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov.

Articolul precedentCodul galben de VREME REA, prelungit pentru județul Brașov!
Articolul următorO avarie a lăsat fără căldură aproape 1.000 de locuințe din Brașov