Între 7 și 14 iulie, cultura se simte bine la Cristian în cadrul cartfest6!

Actori, cântăreți, artiști de stradă, fotografi, scriitori, modele de viață, idei, spectacole, inspirație și gust de tradiție, cu un ochi la viitor și mintea la ce vrem să devenim. Asta înseamnă pe scurt cea de-a șasea ediție a Festivalului de Artă și Cultură cartfest, care aduce din nou nume mari în localitatea brașoveană. Pornind de la dorința de a reedita și îmbogăți atmosfera din anii anteriori, festivalul este articulat în jurul conceptului de simțuri – toate cele 5 de bază (văz, auz, tactil, gust și olfactil) care, puse în comun, dau naștere simțului culturii, adică acelui instrument prin care arta ajunge la fiecare dintre noi în feluri nebănuite și infinit de diverse.

cartfest-ul de astăzi s-a născut, neoficial, acum 8 ani. A pornit de la o idee simplă, aceea de a oferi locuitorilor din Cristian momente de cultură gratuite, într-o locație binecunoscută satului – Sala Mare, clădire de patrimoniu local și nucleu al tuturor evenimentelor din comunitate. Ca în toate poveștile frumoase, C’Art Fest cel mic a tot crescut, identitatea lui a fluctuat (de la Săptămâna Culturală, la Festivalul de Cultură Cristian, ajungând, în cele din urmă, acum 3 ani, la C’Art Fest – Festivalul Internațional de Cultură Cristian).

Pentru că în comunitatea locală, dar ușor, ușor și în Brașov și chiar în țară, vestea curajosului «festival de cultură de la țară» a circulat repede și frumos, C’Art Fest-ul s-a tot extins – atât că locație (astăzi, evenimentele au loc toate în punctele principale ale Cristianului – Sala Mare, Biserica Evanghelică, Școală, Piațeta centrală și Dealul Bisericuței), cât și ca durată (din 2015, festivalul durează 8 zile). Programul include patru secțiuni principale – teatru, muzică, carte și stradă. Dar și proiecții de filme în aer liber, conferințe și dezbateri, ateliere creative pentru copii, hore ad-hoc în ploaie și podcast-uri ascultate în iarbă, pe pufuri, așteptând să înceapă spectacolul.

De-a lungul timpului, C’Art Fest-ul a fost numit în fel și chip, întotdeauna frumos – fenomen, surpriză, performanță. Astăzi, comuna de 5.000 de locuitori primește cu brațele deschise, în mijlocul verii, de 5 ori populația sa – peste 25.000 de participanți, români și străini, au fost la evenimentele din 2018. Unii și-au cumpărat terenuri la Cristian, pe care l-au descoperit după C’Art Fest și de care s-au îndrăgostit. Alții își programează concediile anuale numai după ce apare eventul ediției următoare pe Facebook. Mulți abia așteaptă să își pună cortul undeva în zonă și să își lase copiii la atelierele de zi, în timp ce majoritatea umple pensiunile și hotelurile din Cristian și din regiune. Iar asta, pentru localitate, este, într-adevăr, un fenomen.

Vița de Vie & Bohemia Symphonic Orchestra (dirijor Remus Grama), Teatrul de Comedie București, Maria Răducanu & Krister Jonsson, The Mono Jacks, Victor Rebengiuc, Subcarpați & Taraf de Caliu, Marius Mihalache Band & Damian Drăghici Brothers, Vama, Lightwave Theatre, corul Unison & Unison Stars și mulți alții aduc în 2019 la Cristian gustul momentelor de calitate, al culturii văzute și auzite în cele șase locații tradiționale – Sala Mare și curtea ei, Piațeta Centrală, Biserica Evanghelică, sala de sport a Școlii Gimnaziale și străzile în sărbătoare.

Pe tot parcursul celor 8 zile de festival, activitățile de zi vor fi dedicate adulților și copiilor, care sunt așteptați la ateliere de developare foto, dezvoltare prin teatru, pictură pe lemn și țigle de pe casele din Cristian, dar și jocuri interactive de orientare și cunoaștere a naturii. În 13 și 14 iulie, participanții vor putea degusta produse locale de la cristoloveni în cadrul brunch-ului organizat în curtea Sălii Mari.

PROGRAMUL FESTIVALULUI:

marți, 9 iulie

18:00 Tot ce-i minunat în lume, Vanner Collective &unteatru (Școala Gimnazială)

20:00 Crăciunul Președintelui(după romanul lui Pascal Bruckner, cu Claudiu Bleonț, Marian Râlea, Vlad Logigan, Vlad Bîrzanu, Iulia Lazăr; regia Chris Simion-Mercurian)

21:30 Maria Răducanu (curtea Sălii Mari) – muzică ușoară și tradițională reinterpretată

miercuri, 10 iulie

18:00 Alexandra Ușurelu (Biserica Evanghelică)

19:30 Care dintre noi, de Chris Simion – Mercurian (lansare de carte)

21:00 The Mono Jacks (curtea Sălii Mari)

joi, 11 iulie

17:00 Victor Rebengiuc, întâlnire cu publicul (curtea Sălii Mari)

20:00 Legenda Marelui Inchizitor,spectacol – lectură  (după romanul Frații Karamazov de Feodor Dostoievski, în interpretarea lui Victor Rebengiuc; regia Radu Penciulescu) (Sala Mare)

21:30 Cozy Poetry Night, spectacol interactiv de poezie, muzică, interpretare și improvizație cu publicul (curtea Sălii Mari)

vineri, 12 iulie

19:00 4Tune Quartet, recital live de coveruri internaționale interpretate cu instrumente clasice (curtea Casei Parohiale Evanghelice)

20:00 Subcarpați & Taraf de Caliu (Piațetă)

22:00 Le Concert, proiecție de film în aer liber (2009, regia Radu Mihăileanu) (curtea Sălii Mari)

sâmbătă, 13 iulie

11:00 – 16:00 Brunch cu produse locale (curtea Sălii Mari)

13:00 – 15:00 Alexu & The Voices Inside,recital live (curtea Sălii Mari)

18:00 Micul Prinț,teatru de păpuși în mărime naturală pentru adulți și copii, Lightwave Theatre (Sala Mare)

20:00 Marius Mihalache & Damian Drăghici (Piațetă)

22:00 Soundopamine (curtea Sălii Mari)

duminică, 14 iulie

11:00 – 16:00 Brunch cu produse locale (curtea Sălii Mari)

13:00 – 15:00 Alexu & The Voices Inside,recital live (curtea Sălii Mari)

16:00 Corul de copii Unisonși Unison Stars (Biserica Evanghelică)

18:00 Amalia respiră adânc,Teatrul Arlechino Brașov (cu Mihaela Alexandru; regia Rodica Der) (sala de sport a Școlii Gimnaziale)

20:00 Vama – concert și petrecere de închidere (curtea Sălii Mari)

Articolul precedentBărbat rănit grav de taur, la Şinca Nouă
Articolul următorFOTOGALERIE Târgul de vechituri, focar de infecție zilele trecute! Transformare uluitoare astăzi