Ziua mondială a comemorării victimelor traficului rutier

,,Ziua mondială a comemorării victimelor traficului rutier, este marcată anual în a treia duminică a lunii noiembrie  începând  din anul 1993, atunci când organizațiile victimelor rutiere, sub egida Federației europene a victimelor traficului rutier au comemorat  împreună victimile accidentelor rutiere, mai întâi ca Ziua europeană a comemorării, și mai târziu ca Ziua mondială, atunci când ONG-urile din Africa, America de Sud și Asia, s-au alăturat celor europene.

În data de 26 octombrie 2005, la inițiativa Road Peace (organizație caritabilă din Marea Britanie, ce acorda asistență victimelor accidentelor rutiere), Organizația Națiunilor Unite a stabilit că a treia duminică din luna noiembrie să fie desemnată Ziua mondială de comemorare a victimelor accidentelor de circulație. Astfel s-a urmărit atragerea atenției asupra faptului că imprudența, comportamentele inadecvate și agresivitatea în trafic pot pune în pericol viața și sănătatea oamenilor, generând de asemenea costuri importante.

În această zi, ONG-urile și instituțiile abilitate din țările lumii sunt chemate să promoveze atenția în trafic prin activități ce au drept scop sensibilizarea tuturor participanților la trafic cu privire la respectarea normelor rutiere în circulația pe drumurile publice, conștientizarea impactului social și al costurilor pe care le presupun accidentele rutiere, a riscurilor la care sunt expuși toți participanții la traficul rutier.

Această zi are ca scop să amintească întregii lumi că  milioane de oameni au fost uciși sau răniți în accidentele rutiere, fiind menită să raspundă dorinței victimelor accidentelor rutiere pentru recunoașterea publică a pierderii și suferinței lor. 

În Ziua mondială a comemorării victimelor traficului rutier, în toata lumea se desfășoară evenimente comemorative, organizate nu numai de ONG-urile care militează pentru victimele siguranței rutiere, dar și de guvernele și toate părțile implicate și interesate în reducerea numărului victimelor accidentelor rutiere.

În primele 10 luni ale anului 2018, dintr-un total de 7065 accidente de circulație rutieră produse la nivel  național, județul Brașov a înregistrat 240 accidente de circulație soldate cu 45 morți, 233 răniți grav și 99 răniți ușor”, potrivit unui comunicat al I.P.J. Braşov.

Articolul precedentBărbat atacat de urs, în localitatea Bod
Articolul următorCod galben de vreme severă pentru județul Brașov