Adrian-Ioan Veștea, președintele Consiliului Județean Brașov, a semnat, astăzi, trei contracte de lucrări aferente celor mai importante direcții investiționale pe care le are în vedere administrația județeană: Aeroportul Internațional Brașov – Ghimbav, modernizarea drumurilor județene și îmbunătățirea infrastructurii sanitare și de asistență din județul Brașov.

Este vorba despre contractul cu Asocierea BOG’ART SRL – Uti Grup SA – Uti Facility Management SA, pentru obiectivul „Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav Etapa a III-a Proiectare și execuție lucrări de construcții și instalații Obiectul Terminal de pasageri”, contractul cu SC Diferit SRL Cluj-Napoca, pentru obiectivul „Modernizare drum interjudețean DJ 104A, DJ 105C și DJ 105P – format din DJ 104A km 0+000-45+000, DJ 105C km 6+300-3+800, DJ 105P 0+000-3+800” și contractul cu Asocierea SC Romfit Grup SRL – SC HAR & H SRL pentru proiectarea și execuția lucrărilor aferente obiectivului de investiții „Reparații capitale, modernizare și eficientizarea energetică a Unității de Asistență Medico-Socială de Pneumoftiziologie Sânpetru”.

1). Proiectarea și execuția Terminalului de pasageri al AIBG

Așadar, în urma deciziei Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor care a respins contestația depusă de firma Construcții SA Sibiu – cea care inițial fusese declarată câștigătoare a realizării terminalului, și după opt luni de la demararea procedurilor de achiziție aferente realizării acestui obiectiv, conducerea CJ Brașov a primit undă verde să încheie contractul pentru Terminalul de pasageri cu Asocierea BOG’ART SRL – Uti Grup SA – Uti Facility Management SA. Contractul are valoarea de 145.581.179,94 lei (inclusiv TVA), iar cele trei firme asociate au la dispoziție 12 luni pentru a executa prevederile contractului (trei luni pentru realizarea proiectului tehnic și nouă luni pentru execuția propriu-zisă a lucrărilor de construcții și instalații pentru Terminalul de pasageri al Aeroportului Internațional Brașov – Ghimbav. Aerogara va fi construită pe trei niveluri, cu o arie desfășurată de 11.780 mp, după o soluție arhitecturală realizată de celebrul arhitect brașovean Dorin Ștefan.

Amintim că specialiștii CJ Brașov și cei ai IPTANA SA au stabilit toate detaliile necesare obținerii avizelor privind fluxurile de pasageri cu reprezentanții SRI, ai Poliției de Frontieră și ai Direcției Vamale. Cele trei instituții au impus alocarea unor spații suplimentare și achiziția unor echipamente de securitate pentru funcționarea în bune condiții a aeroportului și pentru desfășurarea activităților specifice acestora.

Date tehnice ale Terminalului:

Suprafața construită terminal: 4092 mp

Suprafața subsol: 3113 mp

Suprafața parter: 4092 mp

Suprafață etaj:  4575 mp

Aria desfășurată: 11780 mp

Volum: 64775 mc

Înălțime subsol: 4,30-4,20 m

Înălțime parter: 5,95 m

Înălțime etaj: 4,05-7,27 m

Suprafață terase construite deschise și acoperite, în afara perimetrului construit al terminalului, care vor face parte din viitoarea extindere:  510 mp (spre parcarea publică pe laturile nord-est și sud-vest)

Structura constructivă a terminalului:

– fundații tip radier cu grinzi, pereți beton armat la subsol, stâlpi, grinzi principale și secundare metalice, planșee din tablă cutată cu suprabetonare;

– planșeu acoperiș metalic alcătuit din grinzi principale și secundare parțial din tablă cutată cu suprabetonare. Învelitoare alcătuită din panouri metalice tristrat pentru acoperiș;

– fațade sistem perete cortină din oțel autoportant;

– pereți interiori de compartimentare ușori din gips carton obișnuit și rezistent la foc în funcție de destinația încăperilor;

– finisaje pereți zugrăveli, vopsitorii, placaje faianță, pardoseli din piatră naturală, gresie porțelanată mată antiderapantă de interior, pardoseli din PVC antistatic, rășini epoxidice industriale pentru trafic greu.

2). Modernizarea drumului interjudeţean DJ 104A, DJ 105C, DJ 105P – format din DJ 104 A, km 0+000-45+000, DJ 105 C, km 6+300-3+800, DJ 105P, km 0+000-3+800

Un alt contract de lucrări extrem de important pentru județul Brașov și așteptat cu nerăbdare de zeci de mii de locuitori din Țara Făgărașului este cel de reabilitare și modernizare a drumului interjudețean DJ 104A, DJ 105C, DJ 105P, cunoscut sub denumirea drumul „de sub munte”. Acest contract se derulează în cadrul primului proiect cu finanțare europeană accesat de Județul Brașov în domeniul infrastructurii rutiere și finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020 – Axa prioritară 6 Îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională.

După șase luni de la publicarea caietului de sarcini în sistemul electronic de achiziții publice, obiectivul investițional are în sfârșit constructor, respectiv firma clujeană SC Diferit SRL. Valoarea contractului este de 141.594.653,28 lei (inclusiv TVA), iar perioada de implementare este de 33 de luni.

Proiectul vizează modernizarea drumului interjudețean DJ 104A – Perșani –Victoria, în legătură cu DJ 105C Victoria – Ucea de Sus și DJ 105P – Ucea de Sus, în lungime totală de 53,01 km (din care 49,039 km vor fi realizați cu fonduri alocate prin POR 2014-2020 și 4 km vor fi modernizați din fondurile proprii ale județului Brașov). Drumul străbate localitățile Șinca Veche, Șercăița, Bucium, Mărgineni, Sebeș, Recea, Gura Văii, Lisa, Sâmbăta de Sus, Drăguș, Viștea de Sus, Victoria, Ucea de Sus. Pe lângă refacerea totală a carosabilului, vor fi modernizate și amenajate trotuare, stații transport public și refugii pentru pasageri, se vor realiza lucrări pentru scurgerea apelor pluviale, vor fi construite podețe transversale, podețe la drumurile laterale și podețe de acces, vor fi reabilitate opt poduri și vor fi construite șapte poduri noi.

3). „Reparații capitale, modernizare, eficientizare energetică a Unității de Asistență Medico-Socială de Pneumoftiziologie Sânpetru”

În cadrul proiectului „Reparații capitale, modernizare și eficientizarea energetică a Unității de Asistență Medico-Socială de Pneumoftiziologie Sânpetru”, elaborat de CJ Brașov în anul 2017 și aprobat în cadrul POR 2014-2020, Axa prioritară 3 – „Sprijinirea  tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon”, după patru proceduri de achiziție eșuate, cea de-a cincea, demarată de martie 2019, s-a dovedit una de succes. În consecință, astăzi se poate încheia cu Asocierea SC Romfit Grup SRL – SC HAR & H SRL, contractul de proiectare și execuție a cărui valoare este de 10.169.722,86 lei (inclusiv TVA).

Proiectul prevedere realizarea lucrărilor de reparații și consolidare, recompartimentare, modernizare și eficientizare energetică a pavilioanelor clădirii C1 de la Unitatea Medico-Socială de Pneumoftiziologie Sânpetru. Se vor executa lucrări de reabilitare termică, inclusiv reparații la nivelul fațadei, al soclurilor și trotuarelor, de modernizare și reabilitare a instalațiilor de încălzire, climatizare și iluminat, dar și reparații la elementele structurale, la acoperiș, terase exterioare și căi de acces. Alte tipuri de lucrări sunt cele de recompartimentare a unor spații interioare și cele prin care întreaga clădire va fi adusă la standardele de funcționare din punctul de vedere al siguranței la incendiu.

Termenul pentru realizarea contractului este de 15 luni, din care 3 luni sunt alocate elaborării proiectului tehnic, 11 luni va dura execuția lucrărilor și o lună va fi destinată raportului de audit energetic.

Asistăm la un moment istoric pentru Consiliul Județean și pentru județul Brașov. Sunt foarte bucuros că am încheiat contractele de lucrări pentru realizarea acestor trei obiective de investiții pentru care ne-am zbătut foarte mult. Mă bucur că am depășit toate obstacolele procedurale și am reușit să desemnăm firmele constructoare. Vom da ordinul de începere a contractelor și am încredere că termenele de execuție vor fi respectate”, a spus președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian-Ioan Veștea.

Articolul precedentIncendiu la o sală de fitness din Braşov
Articolul următorULTIMĂ ORĂ: Arde o locuință din Braşov