VIDEO Expoziție inedită, la Castelul Bran

Vizitatorii Castelului Bran se vor întâlni, în acest weekend, cu personajele întunericului, chiar pe timpul zilei!

Cine va avea curajul să-și înfrunte fricile va afla de la acestea, la etajul al IV-lea, cine sunt și ce fac, în cadrul expoziției intitulate ”O istorie a spaimelor în Transilvania”. Este vorba despre o incursiune în istoria miturilor și spaimelor autohtone (simbolurile și semnificația lor) și modul în care au fost reflectate acestea în istoriografia secolului al XV-lea, iar apoi descoperite și valorificate de scriitorul Bram Stoker, în secolul al XIX-lea, creatorul personajului Dracula.

Studiul realizat de coordonatorul științific al proiectului, Dr. Antoaneta Olteanu, profesor la Universitatea din București, scoate la iveală șapte personaje fantastice fundamentale ale spaimelor transilvănene. Moartea, Ielele, Sântoaderii, Solomonarii, Stafia, Strigoii și Vârcolacii ies pentru prima dată la lumină, dornice să-și spună, șoptit sau în gura mare, cum și când au apărut în negura timpului și de ce bântuie casele, sufletele și mințile oamenilor.

Ce puteri au, când și cum le pot manifesta asupra muritorilor. S-au materializat la Castelul Bran ca să reamintească oamenilor de tradițiile strămoșești, de bogăția datinilor și a credințelor transilvănene. Acestor spaime li s-au adaugat, în secolul al XV-lea, scrierile despre cruzimea domnitorului Vlad Țepeș, care au călătorit ca povești de groază până în secolul al XIX-lea, când scriitorul Bram Stoker a creat, pe baza acestora, personajul Dracula.

Articolul precedentLEGEA CARANTINEI a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis!
Articolul următorFOTO Misiune cu totul specială, pentru poliţiştii braşoveni