Sărbătorile de iarnă reprezintă un prilej de bucurie pentru fiecare dintre noi, iar amintirea acestor momente nu trebuie să fie umbrită de tragedii sau alte evenimente care ne pot pune viața în pericol.

Pentru gestionarea tuturor solicitărilor primite, în perioada următoare, peste 120 de pompieri sunt pregătiți să acționeze, zilnic, pentru asigurarea protecției și siguranței cetățenilor.

În acest sens, pompierii pot interveni cu peste 74 de mijloace tehnice, dintre care 20 de echipaje de stingere, 13 ambulanțe SMURD si o autospecială pentru transport personal şi victime multiple.

În afara măsurilor dispuse la nivel operativ, o atenție sporită este acordată prevenirii evenimentelor care pot fi generate de nerespectarea măsurilor de prevenire a incendiilor. 

Pe întreaga perioadă a sezonului rece, pentru creșterea gradului de siguranță a cetățenilor, sunt desfășurate acțiuni de control și verificare la unități de turism și de agrement, spații comerciale, lăcașuri de cult și ansambluri mănăstirești, târguri tematice specifice sezonului rece și alte amenajări similare în cazul în care acestea se organizează, ori, după caz, în zonele unde se vor desfășura evenimente legate de datini și obiceiuri specifice sezonului rece.

Numai în prima jumătate a lunii decembrie, inspectorii de prevenire au desfășurat acțiuni de control la peste 50 de obiective din județul Brasov, pe timpul cărora au fost constatate peste 200 de deficiențe pe linia apărării împotriva incendiilor.

Pe timpul acestor acțiuni, pentru deficiențele constatate, au fost aplicate amenzi în valoare de peste 126.000 lei, precum și 152 de avertismente.

Chiar dacă perioada Crăciunului este aglomerată pentru toată lumea, NU trebuie să neglijăm respectarea măsurilor de prevenire a incendiilor. Este suficient un moment de neatenție pentru ca un incendiu să cuprindă întreaga locuință.

Pentru evitarea unor astfel de evenimente, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Brasov vă recomandă respectarea a trei reguli simple:

1.    Manifestați prudență maximă la utilizarea sobelor sau a altor echipamente folosite pentru încălzirea locuinței. Stingeți întotdeauna focul în sobă înainte de culcare și nu folosiți mijloace de încălzire (sobe, reșouri, calorifere electrice, aeroterme și altele) cu defecte sau improvizații. Nu aprindeți focul prin utilizarea lichidelor inflamabile. Orice mică improvizație poate conduce la evenimente cu pagube sau chiar cu pierderi de vieți.

2.    În al doilea rând, este foarte important să respectați câteva măsuri atunci când vorbim de amplasarea și decorarea pomului de Crăciun. Ancorați bine bradul, NU folosiți instalații ornamentale cu improvizații, NU lăsați în funcțiune instalațiile electrice atunci când plecați de acasă, NU aprindeți și NU amplasați artificii sau lumânări în apropierea bradului. 

3.    Cea de-a treia situație cu care ne confruntăm în această perioadă a anului este generată de utilizarea mijloacelor pirotehnice. Pe cât de spectaculoase sunt artificiile și petardele, pe atât de periculoase pot fi dacă sunt folosite necorespunzător. În ultimii ani au fost înregistrate cazuri când pompierii au acționat pentru stingerea incendiilor generate de utilizarea mijloacelor pirotehnice sau pentru acordarea asistenței medicale de urgență persoanelor care au fost rănite de aceste obiecte. Pentru evitarea oricăror evenimente, NU permiteți jocul copiilor cu petarde și artificii. De asemenea, utilizarea lor se va realiza numai cu respectarea instrucțiunilor menționate de producător.

Articolul precedentProgramul cu publicul de la Evidența Persoanelor Brașov, de sărbători
Articolul următorOMV a încălcat contractul privatizării Petrom, statul român plătește – Tranzacții misterioase, cum s-au vândut acțiunile