Proiectul de lege prin care va fi interzisă vânzarea de băuturi energizante minorilor primește aviz după aviz de la comisiile de specialitate, fiind posibil ca săptămâna viitoare să fie adoptat, după dezbateri, de Senat, pentru a fi apoi înaintat Camerei Deputaților.

Deși înregistrat la Senat la începutul acestei sesiuni parlamentare, în lucru la comisiile de specialitate a fost dat pe 16 octombrie. Spre deosebire de alte inițiative, lăsate pe ultima sută de metri pentru discuție, acest proiect deja a trecut de trei comisii unde a luat avize pozitive. Marți, proiectul a luat avizul de la Comisia de învățământ, iar miercuri a mers la alte două comisii, unde fost avizat: Sănătate și Drepturile omului. Potrivit informațiilor, la începutul săptămânii următoare ar urma să fie dat raportul, apoi să fie votat la plenul de marți sau miercuri din Senat.

Ulterior va ajunge la Cameră, for condus chiar de unul dintre cei doi inițiatori, adică Alfred Simonis. De altfel, la începutul sesiunii, acesta a anunțat că proiectul, deși semnat doar de el și liderul de grup de la Cameră, Ciprian Constantin, este agreat la nivel de partid.

Ce produse nu vor mai fi date minorilor

Potrivit unuia dintre articole, are loc „interzicerea comercializării sau oferirea cu titlu gratuit a băuturilor energizante către minori de către unitățile autorizate să comercializeze băuturi energizante; băuturi energizante sunt băuturile care conțin combinații variante de carbohidrați, vitamine, minerale, cu două sau mai multe substanțe, precum: cafeină, taurină, carnitină, guarana, glucuronolactona sau alți compuși cu efecte de stimulare a sistemului nervos central”.

Amenda pare mai degrabă una modică, între 100 și 500 de lei, pentru unitățile comerciale clasice. Însă există pericolul pentru unitățile care comercializează asemenea produse către tineri să aibă suspendată activitatea între 10 zile și 30 de zile. În schimb, mult mai dure sunt sancțiunile din unitățile comerciale din incinta unor instituții de învățământ, a unei instituții de sănătate ori destinate îngrijirii persoanelor defavorizate, fiind aplicate amenzi între 1.000 de lei și 3.000 de lei.

Sursa: adevarul.ro

Articolul precedentAlexandra Păcuraru: Am tăcut prea mult, am îndurat prea mult umilința la care ne-au supus politicienii care au pus stăpânire pe țară
Articolul următorBursa locurilor de muncă pentru absolvenţi se desfășoară în 66 de locaţii