Proiect de cercetare pentru sănătatea brașovenilor

„REsponsabilitate, Strategie, Prioritizare și Integritate în dezvoltarea Regională, durabilă a sistemului de sănătate din județul Brașov” (RESPIR-BV) este unul dintre cele 13 proiecte de cercetare propuse de specialiștii Consiliului Județean Brașov și implementate de echipe de cercetători de la Universitatea Transilvania.

Proiectul RESPIR-BV este coordonat de dr. Andrea Elena Neculau, șef de lucrări la Facultatea de Medicină. Din echipa de cercetare fac parte șase cadre universitare ale Facultății de Medicină și câte unul de la Facultatea de Științe Economice și Administrarea Afacerilor, Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Facultatea de Sociologie și Comunicare și Facultatea de Drept. Finanțarea proiectului este asigurată de Universitatea Transilvania, în cadrul competiției Granturi pentru echipe multidisciplinare.

Tema proiectului RESPIR-BV a fost gândită la nivelul Direcției de Sănătate și Asistență Medicală (DSAM) din cadrul CJ Brașov și vizează construirea unei hărți a județului Brașov din perspectiva nevoilor de sănătate pentru principalele grupuri populaționale cu risc. Adelina Văsioiu, directorul DSAM, spune că în cadrul proiectului va fi identificată o metodologie optimă de evaluare a nevoilor de sănătate ale populației și va fi creat un instrument care să permită transparența deciziei privind dezvoltarea sistemului de sănătate brașovean. Nu în ultimul rând, proiectul vizează elaborarea strategiei de dezvoltare a sistemului care să răspundă nevoilor specifice ale unor populații considerate prioritare.

Practic, echipa de cercetare și-a propus să identifice nevoile de sănătate neacoperite la nivelul județului Brașov și, în consecință, necesitatea de a dezvolta noi servicii medicale sau de a le extinde pe cele existente atât la nivel de spitale, cât și la nivel de comunitate. În acest sens, echipa de proiect a organizat un focus-grup cu managerii și directorii medicali ai tuturor spitalelor din județ (cele șase spitale aflate în subordinea CJ Brașov și spitalele municipale și orășenești din județ), cu reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate, ai Direcției de Sănătate Publică și ai Direcției de Sănătate și Asistență Medicală din cadrul CJ Brașov.

Discuțiile s-au axat pe următoarele probleme: accesul la serviciile spitalicești, inechitățile sau discrepanțele între diverse categorii sociale vulnerabile (gravide, copii, persoane cu venituri mici sau fără venituri), utilizarea serviciilor spitalicești și dezvoltarea de modele noi de servicii spitalicești. Concluziile vor fi prezentate într-un material care va fi dat publicității în perioada următoare.

În prezent, Consiliul Județean și Universitatea derulează 13 proiecte de cercetare, în opt domenii prioritare: juridic, asistență socială, cultură, dezvoltare durabilă, informatizare, învățământ special, sănătate și turism. Este lăudabil și onorant faptul că mediul universitar brașovean își pliază activitatea pe nevoile pe care le are administrația publică județeană”, afirmă președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian-Ioan Veștea.

Articolul precedentFestival național de muzică ușoară pentru copii, de astăzi, la Centrul Cultural Reduta, din Brașov
Articolul următorCine va cânta în Piața Sfatului pe 1 Decembrie? Programul complet al evenimentelor