Președinta Parlamentului European, alături de România, pentru admiterea în Schengen. Roberta Metsola, în vizită la București, după ce țării noastre i-a fost respinsă cererea de aderare la Spațiul Schengen. Înaltul oficial european are întâlniri, luni, cu președintele Klaus Iohannis și cu premierul Nicolae Ciucă și susține un discurs în fața parlamentarilor români.
Liderii europeni care susțin cu tărie admiterea României în Schengen vin în România. Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, se află luni la București, la doua zile după ce Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, s-a aflat în țara noastră și a declarat, din nou, că susține complet intrarea țării noastre în Schengen și va lucra „neobosit” pentru găsirea unei soluţii, în scurt timp.
Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, efectuează o vizită de lucru în România, în perioada 19-20 decembrie. Ea va avea o întrevedere cu președintele Klaus Iohannis, dar și o intervenție în Parlamentul României.
Roberta Metsola este primită luni la Palatul Cotroceni, unde are mai întâi convorbiri tête-à-tête cu Klaus Iohannis, apoi convorbiri oficiale. Vizita la Palatul Cotroceni a Robertei Metsola se va termina cu o declarație de presă comună cu președintele Iohannis. Ulterior, are o întrevedere cu premierul Nicolae Ciucă, la Palatul Victoria. Roberta Metsola se întâlnește cu președintele Camerei Deputaților – Marcel Ciolacu și cu președintele interimar al Senatului – Alina Gorghiu. Luni seară, de la ora 18.00, susține un discurs în plenul camerelor reunite, în fața parlamentarilor români.
Președinta Parlamentului European și-a exprimat în mai multe rânduri susținerea României la aderarea în Spațiul Schengen. Ultima oară a făcut-o după votul negativ din Consiliul JAI din 8 decembrie.
Programul oficial al președintelui Parlamentului European în România – Luni, 19 decembrie
14:30 Întâlnire cu Președintele României Klaus Iohannis
15:10 Conferință de presă comună cu președintele Iohannis
16:00 Întâlnire cu Prim-ministrul României Nicolae Ciuca
17:00 Întâlnire cu Președintele Senatului României Alina Gorghiu
17:30 Întâlnire cu Președintele Camerei Deputaților a României, Marcel Ciolacu
18:00 Discurs în sesiunea comună a Parlamentului României
19:45 Premiul pentru Leadership Bazat pe Valori ‘Mihnea Constantinescu’ al Institutului Aspen
Roberta Metsola și-a exprimat dezamăgirea faţă votul dat în discursul din Consiliul European din 15 decembrie.
„Este nevoie de ani pentru a construi încrederea, așa cum știm, și câteva momente pentru a o distruge. Și întrebarea despre încredere mă readuce și la dezbaterea privind aderarea la Schengen a României și Bulgariei. A fost atât de dezamăgitor să văd că, săptămâna trecută, Consiliul a spulberat, din nou, speranțele milioanelor de europeni, alegând să amâne, iar, aderarea acestor două țări.
Cu excepția ridicării frontierelor interne, România și Bulgaria sunt obligate să implementeze integral acquis-ul Schengen. Ca și alte state membre Schengen, cele două țări poartă întreaga responsabilitate pentru securitatea și stabilitatea frontierelor externe Schengen, fără însă a se bucura de beneficiile acesteia.
Bulgaria și România au trecut cu succes procesele de evaluare Schengen din 2011. Asta a fost acum mai bine de 11 ani. Este prea lung. Este un moment istoric de a impulsiona remedierea acestui lucru – dacă facem asta, acum.
Klaus Iohannis a vorbit despre granițele pe care le ridicăm în mintea oamenilor și care durează mult mai mult până să fie demontate. A avut dreptate. Suntem o Uniune ce se mândrește cu o istorie de înlăturare a zidurilor și de reunire a oamenilor. Putem face din nou asta, dacă avem curajul să luăm decizii politice în construcția Europei”, a declarat Metsola, în discursul susținut în Consiliul European pe 15 decembrie.
Înainte de respingerea admiterii țării noastre în Schengen, Metsola a transmis și pe 26 octombrie, după discuția cu premierul Nicolae Ciucă la Bruxelles, că România merită să fie în Schengen cât mai curând.
„Nu mai trebuie pierdut timpul. Locul României este în Schengen. Împreună cu premierul României, Nicolae Ciucă, ne-am angajat ca Parlamentul European să susţină aderarea imediată”, a spus Metsola.
Parlamentul European a adoptat în urmă cu două luni, pe 18 octombrie, o rezoluție prin care se cere aderarea României la Spațiul Schengen. Documentul nu are efecte juridice, însă este un important semnal la Bruxelles.
În același timp, vizita șefei Parlamentului European are loc în plin scandal de corupție în cadrul Legislativului de la Bruxelles – QatarGate. După arestarea și demiterea eurodeputatei socialiste Eva Kaili în urmă cu o săptămână, scandalul de corupție scoate la iveală implicarea a zeci de eurodeputați socialiști. Peste 60 de europarlamentari sunt suspectați că au fost mituiți de Qatar pentru a influența decizii politice la Bruxelles.
În a doua zi a vizitei de lucru în România, Roberta Metsola urmează să aibă, marți dimineață, de la ora 10:20, o întâlnire cu studenți, la sediul Facultății de Drept din București, pe teme privind importanța tinerilor în Uniunea Europeană: „Împreună suntem Europa”.
„Care sunt beneficiile democrației parlamentare europene pentru tineri? Cum afectează deciziile și politicile adoptate de Parlamentul European viața de zi cu zi? Cum pot tinerii să influențeze politica europeană și de ce e important să se implice în protejarea democrației europene?” sunt câteva din întrebările care își vor găsi răspuns în cadrul acestui dialog, se arată în prezentarea evenimentului la care participă Roberta Metsola.