Polițiștii avertizează: atenție la fraudele informatice!

Polițiștii atrag asupra unei noi metode de înșelăciune utilizată de infractori prin intermediul sistemelor informatice. Ca un element de noutate, infractorii apelează cetățenii pe telefoanele fixe, vorbesc de obicei în limba engleză și se recomandă ca fiind din partea Microsoft America.

Susțin că în urma unor rapoarte trimise pe sistemele de operare instalate pe calculator s-a constatat prezența unor fișiere dăunătoare (în special cu referire la tranzacții neautorizate), motiv pentru care este necesară detectarea vulnerabilității și înlăturarea fișierelor suspecte.

În acest sens, infractorul determină victima să își instaleze un program ce permite accesul de la distanță a comenzilor calculatorului pentru a-i permite să remedieze presupusa problemă. În continuare, infractorul lansează ideea conform căreia daunele au fost cauzate de aplicația Internet Banking și victima permite accesul la contul acesteia online. Inițial, în contul victimei se  face un virament, pentru a-i câștiga încrederea pentru ca ulterior, după ce victima se deloghează, să fie sustrase sume de bani din contul respectiv.

Pentru a preîntâmpina astfel de situații, Poliția Brașov recomandă:

Nu instalați programe care permit accesul la comenzile calculatorului/telefonului dvs de la distanță;

Nu permiteți accesul niciunei persoane la comenzile calculatorului/telefonului dvs, indiferent de pretextul invocat și de modalitatea prin care vă contactează;

Navigaţi în siguranţă pe internet, folosiţi antivirus, care protejează calculatorul personal şi datele împotriva problemelor cauzate de viruşi, malware, spyware.

Actualizaţi periodic sistemul de operare utilizat de calculator, laptop sau smartphone prin care accesaţi internetul şi serviciul de internet banking ( prin actualizări, producătorul de sisteme de operare remediază continuu vulnerabilităţile care apar);

Nu instalaţi aplicaţii din surse nesigure și nu deschideți mailuri suspecte care solicităcomunicarea unor date de securitate (parole, PIN-uri)pentru remedierea unor presupuse vulnerabilități apărute, care te pot expune unor riscuri cum ar fi: crearea de breşe de securitate, copierea datelor personale, căutarea informaţiilor confidenţiale (parole, numere de carduri, conturi bancare).

Articolul precedentDrum forestier nou, la Săcele
Articolul următorAccident cu cinci victime, pe DN 13