O echipă a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Braşov, coordonată de medicul Florin Orţan, a realizat, luni, în premieră pentru sistemul medical public braşovean, două implantări transcateter a valvei aortice, la doi pacienţi cu stenoză aortică severă, la care intervenţia chirurgicală clasică nu ar fi fost posibilă.

Pacienţii – unul de 75 iar celălalt de 76 de ani – se sunt bine şi se vor recupera rapid, în câteva zile putând să părăsească spitalul, a transmis, marţi, conducerea SCJU Braşov.

„Este un vis îndeplinit. Spitalul nostru a păşit în viitor. Proceduri cu impact major pe supravieţuirea părinţilor comunităţii care ne-a consacrat. Echipa coordonată de mine, dr. Florin Orţan, împreună cu dr. Alexandru Ispas şi cu doamna dr. Amina Vanghelie a realizat (…) o premieră în sistemul medical public braşovean: primele 2 cazuri de implantare transcateter a valvei aortice, în contract cu CAS, la 2 pacienţi de 75, respectiv 76 de ani, cunoscuţi cu stenoză aortică severă, la care intervenţia chirurgicală clasică nu ar fi fost de altfel posibilă”, a scris chirurgul Florin Orţan pe Facebook.

El a mai spus că speră că pacienţii vor avea o recuperare rapidă, iar în câteva zile vor putea merge acasă.

„Ambele proceduri au fost finalizate cu succes datorită echipei extraordinare din care facem parte. Îi mulţumesc prietenului de o viaţă, doctorului Ştefan Moţ, care a fost de acord să fie proctor, colegelor de la ATI – dr. Emanuela Oprea şi dr. Ioana Sala – pentru că ne-au asigurat suportul medical avansat, colegelor noastre de la cardiologie intervenţională, Alexandra Răducanu şi Andreea Petrescu, pentru asistenţa medicală continuă, reprezentanţilor Edwards pentru ajutorul logistic şi, nu în ultimul rând, colegilor noştri de la cardiologie şi radiologie care ne-au susţinut necontenit în acest demers”, a precizat dr. Florin Orţan.

Conform specialiştilor, stenoza aortică este o afecţiune a inimii, în care valva se îngustează şi nu se deschide complet, cauzând astfel restricţionarea fluxului de sânge spre restul corpului. Stenoza aortică afectează performanţa inimii şi, în cazurile severe, poate duce la insuficienţă sau stop cardiac.

Această premieră de la SCJU vine la aproximativ trei luni după ce cel mai mare spital public din Braşov şi-a mărit gama de intervenţii pentru ritmul inimii, pentru arterele coronare şi pentru bolile structurale cardiace printr-o nouă procedură, cea de crioablaţie pentru fibrilaţia atrială.

Primele astfel de intervenţii au fost efectuate la SCJU în decembrie, de o echipă condusă de dr. Cătălin Pestrea, şi au finanţate prin contractul CAS.

AGERPRES

Sursa: Realitatea de Brasov

Articolul precedentIohannis, prima reacție în scandalul vilei din Primăverii
Articolul următorVal de aer rece peste România. Meteorologul ANM anunță că temperaturile vor scădea și mai mult începând de joi