Junii vă servesc cu plăcinte, astăzi, în Piața Unirii

Săptămână plină de evenimente pentru junii brașoveni. 

După ce ieri, în cea de-a doua zi de Paște, Junii Tineri au ieșit la stropit, aceștia continuă tradițiile din Săptămâna Luminată.

„Marţea cu plăcinte“ se defășoară astăzi, începând cu ora 17.00, în Piaţa Unirii, lângă Biserica ”Sf. Nicolae”, când  Junii Tineri se vor aduna și vor juca hora, apoi vor împărţi plăcinte (contra unei sume).

După acest moment, Junii vor urca pe Coastă împreună cu muzicanții, pentru a juca iar hora junilor și a arunca buzduganul sus la Crucea de pe Coastă. Junii Tineri împart acolo plăcintele împreună cu vătaful şi le oferă lumii adunate în Prund şi pe Coasta Prundului.

„Marțea cu plăcinte” este un vechi obicei, care a fost reluat în ultimii ani. În trecut, junii tineri urcau pe Coasta Prundului împreună cu familiile, unde, după ce jucau hora Junilor și aruncau pe rând buzdganul, se ospătau cu plăcinte cu brânză și cu fructe și beau din vinul oferit de vătaf.

Acest obicei nu era o serbare câmpenească, ci mai curând o strângere de fonduri pentru ziua de „călări” din Duminica Tomii.

Articolul precedentAccident GRAV, cu trei victime, în județul Brașov
Articolul următorCa de obicei, AGLOMERAȚIE pe DN1! (VIDEO)