Echipamente medicale de ultimă generatie se vor achizitiona printr-un nou contract de finantare Regio si vor asigura servicii medicale de calitate pentru Ambulatoriul Spitalului Clinic de Psihiatrie si Neurologie din Brasov.

Proiectul de finantare nerambursabila a fost semnat azi, 20 august 2019, la sediul Consiliului Judetean Brasov in cadrul unei conferinte de presa, de catre presedintele Consiliului Judetean, domnul Adrian Vestea si de catre directorul general al ADR Centru, domnul Simion Cretu. Peste 2,22 milioane euro fonduri nerambursabile Regio se vor aloca pentru achizitia echipamentelor de ultima generatie.

Consideram acest proiect ca fiind foarte important, deoarece contribuie alaturi de celelalte proiecte locale la bunastarea cetatenilor din judet. Consiliul Judetean Brasov, va beneficia in mod indirect de pe urma extinderii si modernizarii Ambulatoriul Spitalului Clinic de Psihiatrie si Neurologie, prin micsorarea cheltuielilor alocate. Angajatii spitalului vor putea munci si asigura un mediu de lucru curat, nepoluat, ingrijit si sigur, cu precadere prin punerea la dispozitie a unor echipamente performante specifice acestei activitati medicale, in vederea stimularii randamentului si eficientei tratamentelor de specialitate. Cetatenii vor vede astfel ca utilizam fonduri europene pentru cele mai importante aspecte sesizate de oameni, respectiv cresterea calitatii in sanatate si, pe de alta parte, imbunatatirea conditiilor de transport” a declarat Adrian Vestea, presedintele Consiliului Judetean Brasov.

Localizare proiect:

Imobilul este situat in intravilanul Municipiului Brasov, str. Prundului nr. 7-9, jud. Brasov. Suprafata totala a imobilului este de 2.407 mp. Dotarile vor fi amplasate in corpurile de cladire C1 si C8, alocate desfasurarii activitatii Ambulatoriului integrat.

Bugetul proiectului:

Valoarea totala a proiectului contractat este de 10.572.694 lei, din care din care valoarea finantarii nerambursabile alocate este de 10.361.240 lei, respectiv 98 % din valoarea eligibila a proiectului, (aproximativ 2.22 milioane euro). Diferenta dintre cele doua sume, respectiv 211 mii lei reprezinta cofinantarea asigurata de catre Consiliul Judetean Brasov pentru realizarea proiectului. Fondurile alocate provin din bugetul Regiunii Centru al Programului Operational Regional 2014-2020,  prevazute pe prioritatea 8.1 ce finanteaza Investitii in infrastructurile sanitare si sociale care contribuie la dezvoltarea la nivel national, regional si local, reducand inegalitatile in ceea ce priveste starea de sanatate si promovand incluziunea sociala prin imbunatatirea accesului la serviciile  sociale, culturale si de recreere, precum si trecerea de la serviciile institutionale la serviciile prestate de comunitati operatiunea A – Ambulatorii.

In Regiunea Centru, investitia realizata prin proiect va servi ca exemplu pentru celelalte institutii spitalicesti, urmarind sa ridice nivelul calitativ al actului medical, sa reduca riscul asupra sanatatii populatiei si sa ridice standardele de protectie a sanatatii la un nivel comparativ cu cel european. Concentrarea investitiilor in activitati ce vizeaza interesul si siguranta brasovenilor, se poate observa si din cele noua contracte de finantare nerambursabila Regio semnate pana in prezent de noi si Consiliul Judetean. Valoarea totala a sumelor atrase de judetul Brasov pentru dezvoltarea infrastructurii locale  este de peste 394 milioane lei, adica 83,29 milioane euro. Patru proiecte din cele noua vizeaza investitii consistente alocate pentru reabilitarea infrastructurii rutiere a drumurilor judetene din judet, iar celelalte prevad reabilitarea si dotarea unitatilor spitalicesti din judet, respectiv a Unitatii de Asistenta Medico-Sociala de Pneumo-ftiziologie Sanpetru, a Ambulatoriului Integrat al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta, a UPU din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Brasov, precum si doua proiecte concentrate pe imbunatatirea servicii de sanatate in regim ambulatoriu pentru populatia judetului Brasov”, a declarat Simion Cretu, director general ADR Centru.

Activitatile proiectului:

Infrastructura detinuta de Ambulatoriu este insuficienta si duce la o disproportie intre numarul pacientilor si capacitatea echipamentelor. Rezultatul asteptat in urma implementarii proiectului este de creare a unui spatiu dotat cu echipamente medicale si mobilier adecvat, in vederea cresterii calitatii serviciilor de sanatate si a nivelului de trai a populatiei din municipiul Brasov si din intregul judet. In urma implementarii proiectului vor fi achizitionate 57 de echipamente medicale de specialitate si 22 de seturi de mobilier care vor fi amplasate la sediul central al Spitalului Clinic de Psihiatrie si Neurologie, in spatiul alocat desfasurarii activitatii Ambulatoriului.

Se urmareste, astfel, asigurarea unui acces egal al tuturor cetatenilor la serviciile de sanatate, in vederea cresterii sperantei de viata sanatoasa, prin sporirea accesibilitatii serviciilor medicale in ambulatoriu si imbunatatirea calitatii acestora. Pe lista echipamentelor prevazute, se regasesc urmatoarele aparate: computer tomograf, ecograf muscolo-scheletal, ecograf doppler, precum si diverse echipamente pentru recuperare neuro-psiho-motorie cum sunt: lift pentru transport pacienti, banda alergare sau banda pentru bazin, sistem robotizat de recuperare a mersului si alte sisteme de evaluare si recuperare a mobilitatii membrelor.

Proiectul presupune o abordare complexa si integrata astfel incat la finalizarea implementarii acestuia, sa se obtina rezultate importante in ceea ce priveste cresterea calitatii serviciilor medicale prestate in ambulatoriu si scaderea numarului internarilor evitabile. Prin proiect se urmareste ca investitia sa poata fi mentinuta pe o perioada foarte mare cu costuri materiale foarte mici prin includerea de echipamente calitative si agrementate tehnic. Costurile cu resursele umane sunt foarte reduse, deoarece personalul actual va fi instruit sa utilizeze si sa intretina echipamentele ce vor fi achizitionate in cadrul investitiei.

Durata de implementare a proiectului:

Consiliul Judetean Brasov estimeaza ca pana la data de 31.07.2021 va finaliza procesul de derulare a achizitiilor si de dotare a Ambulatoriului.

Articolul precedentA fost desființată legal una dintre cele mai vechi baze sportive din Brașov?
Articolul următorCerbul de Aur prelungește orarul de circulație al mijloacelor de transport