Muzeul National de Istorie a României din Bucuresti găzduiește, în perioada, 07.03.- 05.05.2019, expoziția „Identitate culturală, eleganță și vestimentație la românii din Brașov (1700-1939)”. Vizitarea expoziției reprezintă unul din rarele momente când publicul național poate admira fabulosul port urban al românilor brașoveni, dar și portul național și al portul Junilor din Șchei și Brașovechi.

Expoziția aduce in fața publicului național costume vechi, considerate cele mai frumoase și mai bogate costume românești din Transilvania. Acest demers cultural aduce în atenția publicului un aspect însemnat al luptei românilor brașoveni pentru drepturi naționale și politice și anume asumarea și etalarea în plan public a apartenenței la națiunea română prin intermediul unor însemne și simboluri naționale, militare și regale cu care își decorau hainele de sărbătoare.

În cadrul expoziției vizitatorii vor descoperi portul de sărbătoare al brașovenilor, așa-numitele haine românești, un port tradițional urban, unic în Transilvania, dar și costumul tradițional care a inspirat portul Junilor din Șcheii Brașovului și Brașovechi, cămăși cusute cu simboluri ancestrale magice, decorate cu mii de fluturi de argint aurit (paiete). Publicul care va vizita această expoziție va avea ocazia de a admira manechine îmbrăcate în frumosul costum tradițional din Brașov, în port de călușeri sau de June Național Alb, ori de June Roșior.

Unele dintre manechine poartă ținute de mirese și domnițe, demne de prințesele din vremuri de mult apuse cu haine din cel mai ales brocart, cusute cu fir de argint și cu cingători cu paftale masive din argint aurit. Proiectul expozițional tratează atât codul vestimentar al vechii comunități românești din Brașov, cât și legăturile pe care românii din Brașov și Junii Brașovului le-au avut cu Casa Regală în anii 1906-1948.

Articolul precedentPrepararea mucenicilor, după rețete tradiționale, la muzeu
Articolul următorMeditații GRATUITE pentru elevi, oferite de juni, în fiecare săptămână